Борисов и синдикатите обсъдиха ръст на пенсиите на поляната край Козлодуй

12:23, 13 окт 20 / Политика 25 4674 Шрифт:
Автор:

Третият управленски мандат на Бойко Борисов е към своя край, а премиерът все по-често говори за пари, но не от кабинета си в София. Преди дни той обсъди кредитния рейтинг на България с финансовия си министър Кирил Ананиев, седнали на пънче в Родопите. Днес под дъжда на поляна край Козлодуй пък заговориха за увеличение на доходите на българина. 

Този път в компанията им се включиха синдикалните лидери на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Правим всичко за хората. Предвиждаме 10% повишение на доходите и двойно увеличение на учителските заплати, което бяхме планирали до края на мандата", заяви Борисов.

„За хората, които получават между 300 и 369 лв., това е линията на бедността, ще се увеличат с 10 %. За останалите, които взимат над 369 лв. – с 5 %. Всичко трябва да бъде балансирано и да има етапи на развитие“, допълни министър-председателят.

Финансовият министър Кирил Ананиев добави, че догодина се предвиждат допълнителни 1 млрд. лева за пенсии, с които минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева. Тези с пенсии между 300 и 350 лева ще имат увеличение от 10%, а останалите - 5%.

Те се разходиха и по площадката на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". „Искаме да направим седми блок с коренно различна технология от досегашната. 100% диверсификация, както направихме с газта. Разработваме система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях. Това ще е някъде 2027 г., живот и здраве“, добави Борисов.

Той посочи, че вече има издадена екооценка за въздействие върху околната среда, с което проектът може да започне. Борисов добави, че по проекта АЕЦ „Белене“ работата продължава.

„Виждате как с тази пандемия затварят град след град“, допълни Борисов и подчерта, че при всяко правителство на ГЕРБ винаги държали да има пари в хазната и да не се харчат парите на хората.

Стана ясно още, че правителството ще отпусне 5 млн. лв., за лекарството "Ремдесивир". Решението ще бъде взето на утрешното заседание на кабинета.  „Вчера с Ангелов говорихме да отпуснем още 5 млн. лв. за това лекарство, което казват, че помага. Не лекува, но най-много помага. То излекува Тръмп. Ще купим, за да са пълни складовете”, поясни Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама