От Републиканци за България определиха свалянето Горан Благоев като "лична саморазправа"

09:04, 14 окт 20 / Политика 25 2629 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От ПП „Републиканци за България“ изпратиха позиция относно свалянето на водещия на предаването „Вяра и общество“ от ефира на БНТ. Писмото е изпратено до президента, премиера, председателя на парламента, председателя на комисията по култура и медии и председателя на СЕМ.

БНТ свали Горан Благоев от екран

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

Политически проект „Републиканци за България“ има подчертана насоченост към утвърждаване на правов ред и демократични правила в България по подобие на тези в най-развитите демокрации в света – Западна Европа и САЩ. Учредителите на партията са български граждани, които са солидарни с тази цел и чрез демократични и законови средства изразяват желанието си да работят за тяхното постигане. Недопустимо е срещу лица, които са изградили авторитет в българското обществото чрез дългогодишния си, посветен на значими национално-полезни каузи, труд, да бъдат предприемани репресивни действия от страна на държавната власт, само поради факта, че са подкрепили създаването на нов политически субект.

В този смисъл ръководството на ПП „Републиканци за България“ има предвид най-вече акта на лична саморазправа, извършен от ръководството на БНТ към нашия съмишленик Горан Благоев. Демонстративното спиране на предаването „Вяра и обществото“ с Решение на Управителния съвет на БНТ от 05.10.2020 г. цели единствено дискредитирането на един от най- популярните телевизионни водещи в БНТ.

Основанията да считаме действията срещу него за политическа репресия са следните:

1. Решението на Управителния съвет на БНТ от 05.10.2020 г. за спиране на предаването „Вяра и обществото“ е без мотиви. То съдържа единствено оценка на членовете на съвета, без да има логическа обосновка как са стигнали до извода, че предаването е „изчерпало своя ресурс“. Отсъствието на аргументи е засвидетелствано и от факта, че с друго решение на същия орган от месец август 2020 г. авторското предаване на Горан Благоев е било предвидено за редовно излъчване в есенната програма на БНТ за 2020 г.

2. „Изчерпването“ на предаването явно се дължи на обстоятелството, че г-н Горан Благоев е един от учредителите на ПП „Републиканци за България“. В тази връзка следва да се вземат предвид следните факти:

(1) Законът за радиото и телевизията, Устройственият правилник на БНТ и Етичният кодекс на служителите в БНТ не забраняват на журналистите в БНТ да участват и членуват в политически партии.

(2) С дейността си в предаването „Вяра и общество“ г-н Горан Благоев никога не е коментирал пряко или косвено актуални политически партии. За проявено от него в работата му партийно пристрастие не би могло да става и дума, тъй като ПП „Републиканци за България“ е в процес на учредяване, не е завършило производството по регистрацията й в съда и тя все още не е субект на правото.

(3) Предаването „Вяра и общество“, както и останалите предавания, в които г-н Горан Благоев е работил в БНТ през последните години, нямат политически, а културно-образователен характер. Ето защо буди недоумение хипотезата на УС на БНТ, че „като учредител на новата политическа партия Горан Благоев провокира съмнение относно гарантирането на независимостта от политическа намеса върху обществената медия и политическата му неутралност“.

(4) Не на последно място, смятаме, че атаката е тенденциозна, и поради факта, че генералният директор има лично отношение към г-н Горан Благоев, а сегашният състав на УС на БНТ се състои изключително от бивши съпартийци на г-н Емил Кошлуков от ПП „Новото време“, на която и той се явява учредител и председател от 2004 г. и 2009 г.

С оглед на посочените дотук съображения осъждаме действията на Управителния съвет на БНТ срещу Горан Благоев, като считаме, че те са дискриминационни и представляват лична саморазправа на ръководни чиновници в БНТ с един от най-уважаваните български журналисти. Като политическа партия, която отстоява евроатлантическите ценности в България, ще направим този случай достояние и пред представителите на страните-членки в Европейския съюз, като пример за поредно посегателство върху свободата на словото и правото на избор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама