Кабинетът проучва възможностите за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказва от АЕЦ "Белене"

12:00, 14 окт 20 25 2355 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството стартира проучване на възможността за изграждане на нова ядрена мощност на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Темата за строеж на 7-блок на атомната електроцентрала беше повдигната във вчерашния ден от премиера Бойко Борисов , който дори показа къде ще се намира той.

Днес Борисов коментира, че ще през февруари тази година има издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че кабинетът ще даде мандат на Бългаския енергиен холдинг, за да проучи и да влезе в преговори с компании от САЩ. В ефира на "Нова телевизия" тя посочи, че основната цел на страната ни е диверсифициране на енергийните ни ресурси и по тази причина се насочваме към САЩ, за да видим кои са най-новите технологии, които те разработват.

Целта е да се добие представа колко би струвал проектът, а до януари 2021 г. министърът на енергетиката трябва да докладва резултатите от това проучване.

АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 г.

Петкова бе категорична, че не се взима решение за строителство на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като това изисква съвсем други законодателни действия. На въпрос колко е максималната стойност, при която да си заслужава изграждането на 7-и блок, тя обясни, че е много рано да се говори по темата за цената, но подчерта, че енергийната сигурност на всяка държава е безценна.

Енергийният министър напомни, че полезният живот на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" също ще приключи, като максималният срок за това е 2047 г. за пети блок и 2049 г. - за шести.

В същото време Петкова обяви, че правителството няма да се откаже от проекта за АЕЦ "Белене" и процедурата продължава. Тя подчерта, че разходите по проекта до момента са над 3 млрд. лева. Според нея с АЕЦ "Белене" правителството е направило най-доброто за страната. Тя увери, че реакторите стоят на площадката на централата, а периодично  се извършва преконсервация на оборудването и няма риск за неговото качество.

"За реверанс към САЩ заради "Турски поток" не можем да говорим, нашето правителство работи само за нашите национални интереси. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС", заяви Петкова след днешното правителствено заседание.

Какво мислят експертите?

Според проф. Атанас Тасев няма сензация в намеренията на правителството да проучи възможностите за строителство на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите му се дава възможност на БЕХ да избере най-модерната технология за следващите 50 или 60 години.

Председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков също потвърди, че темата за нови блокове на площадката на Козлодуй не е нова, но призна, че е объркан, че е заочнало да се говори за АЕЦ „Козлодуй“, докато тече търг за АЕЦ „Белене“ Той предложи правителството първо да изчисти позицията си около проекта в Белене, „защото, ако идеята е да правим и АЕЦ „Белене“, и 7 блок на „Козлодуй“, това ни идва малко множко“.

Проф. Георги Касчиев определи действията на правителството като отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток, с който Борисов се надява малко да отложи нещата. По думите му това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с АЕЦ "Белене".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама