Отпускат 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици

11:56, 14 окт 20 25 1991 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Отпускат 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. 

12 000 от машините ще са за ученици, а други 4000 - за учители. Средствата са от държавния бюджет. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане до края на годината. Това не отменя ангажимента ни да купим 80 000 устройства със средства от Европейския съюз, но това е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска, особенно в този момент", обявни министър Вълчев.

Образователният министър: Правим зелен и червен сценарий за обучение

Той допълни, че компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. "Във всяка една класна стая учителят трябва да има възможността за осъществяване на електронно обучение и за работа с електронен дневник”, поясни образователният министър.

По думите му няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи. „Общият брой на учениците в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000", коментира той.

Министър Вълчев: Край с грипните ваканции

Вълчев за пореден път заяви, че засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата. Заразените деца с коронавирус са 162, а учителите - 159. „От началото на учебната година минаха 30 дни. Това означава, че по 5-6 учители и ученици се заразяват на ден”, поясни той. 

"99,7% от учениците учат присъствено", уточни министърът. Надеждата е ситуацията да не се влошава. Най-голямата трудност се очаква по време на сезона на грипните вируси.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама