„Кърджалийска мъченица", еднополова любов и Околовръстното - дебатът за оставката на Караянчева

12:30, 15 окт 20 / Политика 25 12954 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Повече от четири часа депутатите разпалено обсъждаха съдбата на председателя на парламента Цвета Караянчева, след като вчера  БСП и ДПС поискаха оставката ѝ.

И докато от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ пламенно защитаваха политика и жената в лицето на Караянчева, депутатите от БСП и ДПС не спираха да сипят критики по неин адрес.

Дебатът бързо излезе извън рамките на добрия той и от трибуната започнаха да валят политически и лични обиди. Зрителите с основание биха се зачудили дали наблюдават обсъждане в най-важната институция в България или махленска свада между познати.

Разгорещени в спора, депутатите често бягаха от основната тема, а изказванията им ставаха все по-остри, по-цинични и очаквано родиха цял „букет от бисери“. Всички от тях са достойни за рубриката ни „Големите кавички“, но тъй като са прекалено много, решихме да ви ги съберем накуп.

„Мъченицата от Кърджали"

Сред най-пламенните защитници на Караянчева се оказа Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“, който изтъкна, че тя не е откраднала и стотинка „за разлика от някои хора от Крушовица“, визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова. Нещо повече по думите му с атаките си срещу Караянчева опозицията я превръщала в мъченица. Това му изказване накара малко по-късно депутатът от ДПС Хамид Хамид да се обърне към председателя на парламента с думите Уважаема кърджалийска мъченице“ и да допълни, че Караянчева принизява парламента „по-ниско от цех за метални изделия“, имайки предвид, че преди години е била началник на цех в завод за поцинковани кофи.

Добра жена, но няма да се женим за нея

В изказването си от трибуната Атанасов изтъкна още, че Караянчева не е корумпирана, а в Кърджали е много харесвана. Според него опозицията я напада, защото им отнела монопола в града. В отговор на това Хамид заяви, че „ако Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Няма място думата кърджалийска в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него“. Депутатът от БСП Антон Кутев пък коментира: Тя е много харесвана в Кърджали, ама е председател на Народното събрание, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия елит в политическо блато. Нищо лошо за жената. Добра е, само че ние няма да се женим за нея

Любов, мъжественост и още нещо...

В защита на Караянчева се обяви и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който изтъкна жеста ѝ да дари килими на театъра в Кърджали. „Шест килима или една църква, или една болница, няма никакво значение. Важен е фактът на дарителство. Порових се да видя един от най-видните БСП лидери какво е дарил през живота си. Ще спомена само един от тях. Единственото, което Вигенин например е дарявал през живота си, е своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но ако само на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите да живеят малко по-добре“, каза той.

Марешки стигна и по-далеч в изказването си като обяви, че няма намерение да става хомосексуалист, за да се хареса на БСП.

Последва отговор от Кристиан Вигенин, който заяви от трибуната, че Марешки е с особен интерес към еднополовата любов. Той припомни, че лидерът на „Воля“ е осъден на 4 години и изказа мнение, че тези 4 години в затвора ще му помогнат да намери себе си. Той се обърна към Караянчева с предложение - да поиска оставката на Марешки като зам.-председател на парламента, а в замяна той да гласува против искането на БСП за нейното отстраняване.

„Опазил ме Бог, ако търся своята мъжественост от Вигенин. Но ако реша да ставам жена, ще му се обадя непременно“, репликира Марешки думите на Кристиян Вигенин.

Борисов, околовръстното и ресторантите

Името на премиера Борисов също бе намесено в дебата. От опозицията обвиниха Караянчева, че пази министър-председателя от срещи и отчет пред депутатите.

Госпожо Нинова, стига с тази любов към Бойко Борисов, всеки ден искате да дойде в парламента. Ако иска Борисов ще дойде, ако не иска няма да дойде. Каква е тази искра? Отидете в един ресторант и си говорете по мъжки“, коментира Вежди Рашидов. Думите му бяха посрещнати остро от Антон Кутев от БСП, който обяви, че мястото за срещи между премиер и депутати е Народното събрание, не кафенетата и ресторантите.

Премиерът, когато е имало необходимост, винаги е идвал. Но той не е на повикване. Не е част от околовръстния път. Какъв ви е проблемът - когато е имало нужда, той се е явявал. Но Нинова непрекъснато го вика тук. Ако толкова има страсти между тях - да се разберат като мъже", допълни Рашидов.

Карадайъ като Костнър

Рашидов се обърна и към ДПС, като използва момента да се пошегува със скъпите очила на председателя Мустафа Карадайъ. „Безкрайно много съм помагал на вашия почетен председател, когато Карадайъ още не беше като Кевин Костнър“.

В тази зала се краде

„Някои партизански навици не са забравени – в тази зала се краде“, заяви Младен Шишков, след като в залата се стигна до спречкване между депутати от ГЕРБ и БСП. Причината за него бе изчезването на папката на Спас Гърневски от ГЕРБ, който се готвеше за своето изказване от трибуната. Шишков обвини червените депутати Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, че са взели папката, а последният е направил опит да напусне залата, но е спрян от Маноил Манев, върху когото се е нахвърлила цялата група на БСП. „Комунистът си е комунист – може да е една папка, но трябва да открадне нещо. Цялата държава откраднаха по време на прехода, минаха вече на канцеларски материали“, обяви Спас Гърневски, след като получи обратно папката си.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:04, 15 окт 20

и на тези смешници им се плащат заплати..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама