До дни КС решава за комисията на ГЕРБ

12:28, 15 окт 20 25 1924 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Идния вторник Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев, свързано с парламентарната комисия, която трябва да обсъжда проекта за нова конституция на ГЕРБ. Държавният глава настоя решението на парламента за тази комисия да бъде обявено за противоречащо на основния закон. 

От втория опит: Парламентът създаде комисия за новата конституция

Ако във вторник съдиите допуснат искането на президента, което според конституционалисти почти сигурно ще се случи, на заинтересованите по казуса страни ще бъде даден месец, за да представят становищата си.

След което конституционните съдии ще трябва да се произнесат по същество. По информация на БНР това може да стане до края на годината, така че да е ясно противоречи ли на основния закон решението за създаване на специална комисия за новата проектоконституция.

Според президента промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Велико народно събрание. „Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава“, посочи в мотивите си Румен Радев.

Припомняме, че през лятото – в разгара на антиправителствените протести, премиерът Бойко Борисов се обяви за „рестарт на системата“ и за избори за Велико народно събрание. Малко след това бившият правосъден министър Данаил Кирилов заедно с екипа си представи проект за нова конституция, който беше подложен на остри критики от юридическите среди. Последва и оставката на Кирилов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама