Съдът в Страсбург осъди България заради съдебно решение на Цацаров

14:32, 15 окт 20 25 1973 Шрифт:
Редактор:

Пловдивчанинът Максим Савов осъди България в Страсбург заради прокурорско-съдебния тормоз, на който стана жертва в периода 2010-2012 г. Тогава той беше несправедливо обвинен в грабеж, държан в ареста повече от пет месеца, а после две години чака, за да бъде окончателно оправдан, защото прокуратурата и съдът съзнателно и последователно игнорираха всички доказателства за неговата невинност.

Едно от действащите лица в тази сага е Сотир Цацаров, по това време председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС), а сега шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, пише "Капитал".

Определение, подписано от Цацаров като председател на съдебен състав, с което на 19 януари 2010 г. е постановено задържането под стража на Максим Савов с констатация, че "няма спор относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж", е едно основанията за осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), обявено във вторник. Според него България дължи на Савов 7800 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разноски по делото.

Савов бе задържан по дело за грабеж и с решения на различни съдии прекара 5 месеца в ареста. Той бе признат за виновен от първата инстанция, а след това оправдан от горните две. Осъдителната присъда на Савов е четена на 28 юни 2010 г. от районния съдия Стоян Тонев, който следващата година стана спецсъдия. Тонев призна Савов за виновен, че на 5 януари 2010 г. в Пловдив е ограбил 484 лв. от магазин, като блъскал с ръце и крака продавачката Магдалина Димитрова и я заплашил с нож. Тонев определя 3-годишно условно наказание.

Когато Окръжният съд в Пловдив гледа делото, прокуратурата пледира, че събраните доказателства "сериозно разколебават обвинителната теза, поради което предлага подсъдимият да бъде признат за невинен и оправдан". Окръжните магистрати пишат, че обявяването на Савов за извършител и неговото осъждане е било прибързано и незаконосъобразно. До него обаче се е стигнало заради "доказателствена непълнота, непрецизен анализ на доказателствените източници, предизвикал редица произволни фактически констатации в мотивите, и от предоверяване на определени свидетелски показания, дали грешна насока на разследването". Върховният касационен съд потвърди невинността на Савов и така приключи сблъсъкът му със съдебната система.

"Вероятно пловдивските съдии са респектирани от категоричните мотиви на окръжния съд и участието на неговия председател в тричленния състав", предполага пред "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса на Савов в Страсбург заедно с адвокат Снежана Стефанова. Така Екимджиев си обяснява защо през следващите 4 месеца мярката за неотклонение на Савов е обжалвана на два пъти, но и двата пъти е била потвърждавана на две инстанции, въпреки че с всяко следващо процесуално действие "обвинителната теза става все по-неубедителна и неудържима". В един от съставите, потвърдили задържането на Савов, е участвала и съдия Мария Шишкова, по-късно издигната от Сотир Цацаров за зам. главен прокурор в неговия мандат.

"Демократична България" дава Цацаров и Борисов на прокуратурата

В деня, в който излезе решението по делото "Савов", Съдийската колегия на ВСС повиши Шишкова, като я направи зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив.

"Най-важното от самото решение е, че съдът е "фрапиран" от пропуска на националните власти още в началото на разследването да назначат експертиза на видеоматериала, който несъмнено е най-категорично доказателство за авторството на престъплението. Необяснимо е според ЕСПЧ, че тази експертиза е назначена едва на съдебна фаза, при това от второинстанционния Пловдивски окръжен съд. Именно затова ЕСПЧ стига до заключение, че националните власти - и разследващите, и съставите на районния и окръжния съд, разглеждали жалбите срещу задържането на Максим, не са положили дължимото усърдие за своевременно изясняване на релевантните факти", коментира Екимджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама