Синдикати искат минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден

09:00, 16 окт 20 25 1970 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

КНСБ ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за работата си на първа линия в условията на пандемия. За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% увеличение на заплатите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНТ.

"Ще искаме също актуализиране и увеличение на пенсиите. Очакваме нарастване с около 20% на минималната пенсия и с около 240 лв до 1440 лв на максималната пенсия. Както и по-отчетливо увеличение на ниските пенсии, които са под прага на бедност - 369 лв. Бяхме предложили 10-процентно увеличение", каза Димитров.

Той е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване.

Борисов и синдикатите обсъдиха ръст на пенсиите на поляната край Козлодуй

В социалната сфера още от тази година се увеличи минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лева на ден. Тези две мерки изтичат в края на годината и Димитров призова да продължат и другата година. КНСБ предлага минималното обезщетение да се увеличи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок на 7 месеца.

КНСБ настоява също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. Обезщетението за майчинство също трябва да се увеличи с 10-20%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама