Президентът: Когато авиацията е средство за лични политически интереси, винаги излиза скъпо

11:15, 16 окт 20 25 1930 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Българските военновъздушни сили отбелязаха 108 години от първия боен полет на военната авиация. Държавният глава Румен Радев поздрави военнослужещите и им пожела здраве и енергия. Заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната Емил Ефтимов поднесоха цветя пред Паметника на летеца в София. 

Новият командир на ВВС призова купуването на нови изтребители да се обмисли добре

"На военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуба на човешки живот", коментира пред журналисти президентът по повод евентуалното закупуване на още 8 самолета F-16. Според президента на авиацията ни са нужни поне 16 самолета. 

Държавният глава обърна внимание на сложния процес по договаряне на закупуването на изтребителите и призова да се уважава военната експертиза. 

По темата се изказа и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той уточни, че закупуването на още 8 самолета още се обсъжда, тъй като не е направена оферта. А ако има предложение то ще мине по дежурния ред през Министерски съвет и дебат в Народното събрание. 

По негови думи българската авиация се изправя на крака през последните години не само благодарение на сделката за ескадрилата F-16, а и с ремонт и поддръжка на летателните платформи.

Премиерът Борисов се срещна с производителите на самолетите F-16

Предложението за закупуване на 16, а не на 8 изтребителя, не е ново, но за него се заговори отново след среща на премиера Борисов с представители на производителя "Локхийд Мартин". След нея стана ясно, че България е изпратила запитване до фирмата за условията при евентуална поръчка. Договорът за първите 8 самолета беше подписан през миналата година, на цена 1,2 млрд. лева за цялата сделка. 

Снимки: БГНЕС

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама