Книжката, която разбуни духовете

17:40, 16 окт 20 25 2957 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

По случай Международния ден на момичетата – 11 октомври Българският хелзински комитет издава книга, събрала информация за женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве, озаглавена „В като Вагина“. Само дни след като е публикувана, тя разпалва епични войни в социалните мрежи.

От едната страна на народния гняв са ВМРО, които настояват целият екип, създал книгата, да бъде съден, а от друга са Светла Баева и активистката Рая Раева, които са на мнение, че българските момичета имат нужда от информацията, която "В като Вагина" им дава. 

Апокрифно четиво за тийнейджъри

Въпросната книга е създадена от глобалната платформа за социално ангажирани креативни решения Fine Acts с автори Светла Баева и Рая Раева. Екипът, който стои зад книгата, се стреми тя да адресира дефицита на сексуална грамотност сред подрастващите у нас, нежеланата бременност и стереотипите по темите сред подрастващите. Книгата вече е достъпна за безплатно четене на сайта на инициативата. Отвъд това, тази есен ще бъдат разпространени 1500 безплатни печатни копия в България заедно с партньорските организации. На нейните страници има информация за месечния цикъл, хигиенни съвети, информация за мастурбацията, секса, оргазма, еднополовата любов, средствата за предпазване от нежелана бременност, описание на половите органи и полово-предаваните болести.

Снимка: Fine Acts - Bulgaria

Тинейджърски вариант на Истанбулската конвенция?

Съдържанието не се хареса на ВМРО, които смятат, че сексуалното образование е прерогатив на семейството и не трябва да се разпространява в книжарниците. В сайта на партията пишат, че графичните цветни картинки във „В като Вагина“ приканват към ранно сексуално узряване. Те са недоволни, че полът не е ясно дефиниран, а на децата се обяснява, че мъжът може да се държи като жена, а жената - като мъж. Не харесват, че се говори за гей ориентацията, а за детайлните илюстрации се смята, че могат да бъдат определени като порнография.

За ВМРО подобни писания са продължение на Истанбулската конвенция, която у нас беше пресечена в зародиш, защото скандализира обществото. По тази причина от ВМРО настояват главният прокурор Иван Гешев и министерствата на образованието и на здравеопазването да се вземат в ръце- да спрат разпространението на „В като Вагина“ и да потърсят наказателна отговорност от авторите и художниците на книгата.

Какво се случва със сексуалното образование на децата, докато си говорим за либерална пропаганда?

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ сексуалното образование в училище?

Идеята за сексуално образование не е родена у нас, а е препоръка на Световната здравна организация. Според тяхно проучване от 2016 г. младежите в страните, в които е въведено здравно и сексуално образование, губят девствеността си по-късно, използват контрацепция, а случаите на нежелана бременност са значително по-малко. В България часовете по сексуално образование са покрили едва 10% от училищата и според същото проучване на СЗО страната ни е на челно място по ранно забременяване и аборти в тийнейджърска възраст.

Снимка: Fine Acts - Bulgaria

Друго проучване на Loveguide сред ученици между 13 и 19 години показва, че 30% от сексуално активните ученици не са използвали предпазни средства, когато правят секс. 81% не са преминали през никаква форма на сексуално образование, 42% не могат да изброят три сексуално предавани инфекции, а 50% нямат представа какво означава „спешно хапче“.

Тези цифри показват, че дори и на българските родители да не им харесва, децата им правят секс и то на ранна възраст според данните на СЗО - на 14 години. Факт е, че ЛГБТИ хората същестуват и всеки ден се сблъскват с отхвърляне и е факт, че портнографията е на един клик разстояние. А тези теми няма да изчезнат магически с отказа да се говори за тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама