Протестът, ден 101: Евродепутатът Клеър Дейли подкрепи протестиращите

21:20, 17 окт 20 25 4157 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В 101-вия ден на антиправителствените протести в София дойде ирландският евродепутат Клеър Дейли, която нашумя с острите си изказвания за страната ни.

В началото на словото си тя поздрави протестиращите на български език. Дейли е категорична, че ще направи всичко по силите си, за да помогне на българите и се обяви за провеждането на предсрочни избори. Тя окуражи хората на площада с думи на Махатма Ганди, който е казал, че "първо те пренебрегват, после се борят с теб и накрая побеждаваш“. 

Вие ще промените тази държава - вие, гражданите на България. Няма други спасители – нито аз, нито ЕС, нито САЩ, нито Русия. Само вие. Бъдете внимателни за външна намеса, за хора, които ще искат да се възползват от вашите действия. Вярвайте себе си, вие трябва да оформите силно гражданско обществото, което да се противопостави на злоупотребите“, заяви още Клеър Дейли.

Междувременно протестиращи от кв. "Горубляне" предупредиха, че утре между 16.00 ч. и 20.00 ч. ще затворят за движение бул. „Цариградско шосе“. А студентите, които през последните дни активно се включиха в демонстрациите, обявиха, че следващият им протест ще е в четвъртък от 18.00 ч. пред Ректората на Софийския университет. 

Oт "Отровното трио" са категорични, че протестите няма да спрат, а исканията остават същите - оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Малко преди 21.00 ч. от т.нар. Триъгълник на властта тръгна традиционното шествие към пл. "Орлов мост".


Снимка: БГНЕС

Напрежение пред БНТ вчера 

Въпреки проливния дъжд вчера, стотици граждани от цялата страна се събраха в София за петото Велико народно въстание. То получи солидна подкрепа от Европа – двама евродепутати говориха от импровизираната трибуна пред президентството, а един се включи в жива видеовръзка от Брюксел. Те бяха категорични, че Европа не е сляпа и подкрепя справедливите искания на протестиращите българи.

Ескалация на напрежението имаше пред сградата на БНТ. Протестиращи се опитаха да пробият полицейската охрана и да нахлуят вътре, докато се излъчваше предаването "Панорама", където един от гостите беше Арман Бабикян от "Отровното трио". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама