Каракачанов заговори за европейски натиск да подкрепим безусловно Скопие

15:58, 17 окт 20 / Политика 25 3244 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че на България се оказва дипломатически натиск да подкрепи безусловно Северна Македония за присъединяване в ЕС.

Те (бел. ред. - македонците) смятат, че договорът с България е празен лист хартия, с която могат да си избършат едни части на тялото, и изобщо да не го четат. Някои от македонците смятат, че германците и други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт. Но България е суверенна държавна и никой не може да ни накара да загърбим 1300 години от своята история”, каза Каракачанов пред Нова телевизия. Той обясни, че натискът е дипломатически.

Заев: Гоце Делчев не може да ни раздели с България

Каракачанов е категоричен, че в учебниците в Македония има откровена кражба на българската история, отричане на българската история и откровени обиди към българите. „Очевидно договорът за добросъседство се чете твърде едностранчиво от македонска страна, а амбициите ѝ за влизане в ЕС водят до грешни исторически интерпретации, продиктувани от личен интерес“, посочи той. Вицепремиерът е категоричен, че „не можеш да си присвоиш част от историята на една държава и да очакваш, че тази държава ще стои и ще си мълчи“.

Коментарът му идва ден, след като стана ясно, че на поредната среща в Скопие на смесената комисия отново не е постигнат консенсус за идентичността на Гоце Делчев.

Без напредък по казуса с идентичността на Гоце Делчев


Снимка: БГНЕС

Междувременно стана ясно, че Скопие ни праща посредник, който да ни обясни позицията на съседите. Бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски (1998-2002 г.) ще пристигне в България през следващите дни с цел да подпомогне разрешаването на споровете, които съществуват между двете държави в момента. Визитата ще се осъществи, след като той е имал наскоро разговор с премиера Зоран Заев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама