НАСА и Nokia опъват 4G мрежа на Луната

17:53, 19 окт 20 / Култура 25 2350 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

За да постигне целта си през 2028 г. да изгради лунна база и в крайна сметка да поддържа човешко присъствие на Луната, НАСА отпусна 370 милиона долара на над дузина компании за внедряване на технологии на лунната повърхност.

Тези нововъведения включват дистанционно производство на енергия, криогенно замразяване, роботика, по-безопасно кацане ... и 4G. Защото как иначе астронавтите ще могат да споделят в Туитър своите лунни снимки на голф и селфитата на лунен ровър?

Според NASA 4G мрежата може да осигури по-надеждна комуникация на по-голямо разстояние от настоящите радио стандарти на Луната. Подобно на Земята, 4G мрежата в крайна сметка ще бъде надстроена до 5G, предаде БГНЕС.

Bell Labs на Nokia (NOK) получи 14,1 милиона долара за проекта. Bell Labs , по-рано управлявана от AT&T, ще си партнира с инженерната компания за космически полети Intuitive Machines, за да изгради 4G-LTE мрежата.

5G мрежата – Приятел или враг на човечеството

Джон Оливър се шегува с компанията-майка на Cи Ен Ен AT&T, че вероятно 4G мрежата ще работи по-добре на Луната, отколкото тук - няма да има дървета, сгради или телевизионни сигнали, които да пречат на 4G сигнала. Клетъчната мрежа на Луната също ще бъде специално проектирана да издържа на особеностите на лунната повърхност: екстремна температура, радиация и космически вакуум. Тя също така ще остане функционална по време на кацане и излитане от Луната, въпреки че ракетите водят до значителни вибрации на лунната повърхност.

От Bell Labs заявиха, че астронавтите ще използват безжичната си мрежа за предаване на данни, управление на лунни марсоходи, навигация в реално време над лунния пейзаж (помислете за Google Maps за Луната) и стрийминг на видео с висока разделителна способност.

4G мрежата на Земята се поддържа от гигантски клетъчни кули с огромни генератори на енергия и радиостанции. Но Bell Labs помогна за създаването на технология с малки клетки, която е по-ограничена в обхвата, но използва далеч по-малко енергия от традиционните клетъчни кули и е значително по-лесна за „сгъване и натоварване“ в космически кораб. Тази малка клетъчна технология в момента се използва за 5G мрежи по целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама