Емилия Масларова: Бонусът от 50 лева за всички пенсионери е несправедлив

09:55, 20 окт 20 / Политика 25 2030 Шрифт:
Редактор:

Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Това заяви пред bTV бившият социален министър Емилия Масларова. По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава. 

Тя е била социален министър в три кабинета – на Димитър Попов, Андрей Луканов и Сергей Станишев. Масларова коментира предложението от следващата година минималната пенсия да стане 300 лв., а 1440 лв. – максималната. 

„Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пения да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. Защото хора, работили 35-40 години ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира“, коментира Масларова. 

СБЛЪСЪК: Предизборен ход ли е увеличаването на пенсиите и доходите?

Според нея най-справедливият подход е преизчисляване на всички пенсии с новите осигурителни прагове. Масларова заяви, че изкуствено увеличаване на минималната пенсия обижда хората с дългогодишен трудов стаж. 

„Трябва да извадим всички социални плащания от Пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система“, коментира още тя. 

Обмислят всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент

Бившият социален министър уточни, че в момента се работи на парче, по политически причини. Тя беше категорична, че бонусът от 50 лв. за всички пенсионери също не е справедлив. „Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг“, заяви бившият социален министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама