Според лекаря на годината доц. Александър Оскар най-опасни за зрението са телефоните

11:50, 20 окт 20 / Общество 25 1483 Шрифт:
Цветилена Симеонова

В деня на Св. Иван Рилски Чудотворец Българският лекарски съюз отличи най-добрите медици. Голямата награда „Лекар на годината“ спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който в последните 7 години провежда кампания за детското зрение.

Снимка: БГНЕС

Заразата COVID-19

Доктор Оскар става доброволец още в самото начало на COVID кризата. „Страх нямаше, имаше тревога от неизвестното. Все още преобладава неизвестното, но вече медицината разполага с необходимите средства да повлияе на усложненията на заболяването, а и системата е доста по-подготвена да се справи с проблема“, споделя лекарят на годината.

Емоционалният разказ на лекарите, които загубиха колега: COVID-19 го смля за 48 часа

„Няма как да не ме притеснява фактът, че загиват медици на първа линия, има и близки, които страдат. Няма как да не ме притеснява фактът, че това обърква както здравеопазването, така и нашия живот“, посочи той.

Медикът призова за спазване на мерките - носене на маски и на закрито, спазване на дистанция и избягване на струпвания на много хора на едно място. „Никой не е изцяло защитен. В определен момент всеки един от нас ще се зарази, въпросът е кога ще се зарази и как ще прекара заразата. От нас зависи да забавим скоростта на заразяване на населението и да минимизираме усложненията от самата зараза“, категоричен е доц. Оскар.

Той напомни, че е важно да подбираме източниците си на информация по темата, тъй като са изключително много фалшивите новини и конспиративните теории, свързани със създаването и разпространяването на коронавируса.

Създават втори щаб за коронавируса

Дигиталното обучение и здравето на очите при децата

„Дигиталните устройства са стационарни и мобилни. Най-опасни за зрението са мобилните - телефони и таблети, тъй като децата ги доближават прекалено близко до очите си и това изключително затормозява зрителната система. Натоварва се и нервната система. Дигиталната форма на обучение има своите предимства в определени ситуации, но трябва да се подхожда внимателно, тъй като крие големи рискове“, посочи доц. Оскар.

Докторът съветва родителите да се използват настолни компютри. На всеки 20-30 минути децата да почиват и да гледат надалече и да не се по цял ден пред компютрите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама