Официално: Маските на открито задължителни при струпване на хора

20:23, 21 окт 20 25 5157 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

От 22 октомври се въвежда изискване за носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места ако има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Това гласи новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания, както и децата до 6-годишна възраст.

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, каза по-рано на брифинг здравният министър.

Взето е решение болниците да бъдат глобявани, ако откажат лечение на пациент с COVID-19. По думите му обаче за момента по-голям е проблемът с екипите на първа линия. 

РЗИ-София събра днес следобед във ВМА директорите на всички столични болници. На срещата присъства здравният министър Костадин Ангелов и членове на Националния оперативен щаб.

В началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов въведе изключенията в новите изисквания за носене на маски на открито, обявени вчера от здравния министър проф. Костадин Ангелов.  

Затягат мерките срещу COVID-19 в ски курортите

Въвеждат се по-строги мерки срещу COVID-19 в родните ски курорти, съобщи Министерството на туризма. Новите правила за предстоящия зимен сезон включват задължително носене на маска или друго предпазно средство, покриващо устата и носа, на лифт станциите и кабинките, ограничаване на броя обучаващи се в ски училищата до 10 души, редовна дезинфекция в закритите лифтови съоръжения. 

Нови 1336 случая при рекорден брой тестове

Отново рекорден брой заразени с коронавирус за денонощие в страната – 1336. Висок е и броят на направените PCR тестове за денонощие - 11 505, сочат данните в Единния информационен портал. В сравнение с вчерашния ден, процентът положителни проби е два пъти по-малък. Днес той е 11,6%. Най-много са новозаразените в София - 523, следва Пловдив - със 135 и Бургас - със 78 нови случая. Починали са 11 души.

Маски вече ще се носят и в училищните дворове

„Най-често на двора имаме смесване и неспазване на правилото за невзаимодействие между паралелките“, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на bTV по повод заповедта на здравния министър за връщането на маските, която се очаква да влезе в сила от утре. 

Той бе категоричен, че намерението на екипа му е за максимално дълго присъствено обучение в училищата, но при наличие на 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище. 

Пълни COVID-отделения в три града

Инфекциозните отделения в Стара Загора, Монтана и Кърджали са пълни с пациенти с коронавирус, съобщи БГНЕС. Кметовете и на трите града призоваха към по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.За Стара Загора е необходима реорганизация, за да приема още пациенти, но все още остава проблемът с медицинския персонал, който може да се окаже недостатъчен при разрастване на епидемията. 

Още един театър затваря заради пандемията

Национален музикален театър и балет "Арабеск" отменят спектаклите си до края на октомври заради усложнената епидемична обстановка, съобщават от културната институция, като добавят, че има случаи на коронавирус и сезонен грип в състава.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 гл шеф 09:22, 21 окт 20

от. гл шеф. на тайно разузнаване. Г. и Г. протестиращи. българи. Г ГЛ. ПРОКУРОР. ГЕШЕВ. си върши работата добре при него няма никкакви нередни неща. всичко е в прозрачнос . ПОЛИЦИЯТА заслужава по високи заплати минималната заплата трябва дае 150 лв. товае нашата преценка. товае безобразие да хвърлят камани и бутилки по [ тях. ]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама