Президентът няма коронавирус, Борисов ще търси "доброжелателите"

12:05, 21 окт 20 / Политика 25 2784 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Отрицателен е резултатът от теста за коронавирус на държавния глава Румен Радев, направен след завръщането на българската делегация от посещението в Талин. Резултатът от теста е потвърден от Националната референтна лаборатория, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на президента в рамките на два поредни дни и трети в рамките на седмица.

В късния следобед стана ясно, че директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е издал заповед за свалянето на карантината на президента.

"Доброжелатели" на президента информирали естонските власти за негов контакт с коронавируса

Вчера държавният глава изненадващо прекъсна визитата си в Естония, след като български медии цитираха колегата му Керсти Калюлайд, че е контактувал със заразен с коронавирус. От прессекретариата уточниха, че Радев не е имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат за COVID-19. В медии се появиха и твърдения, че цялата българска делегация е била поставена под карантина, които президентът опроверга. 

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов президентът е бил в контакт с командира на ВВС ген. Димитър Петров, който на 18 октомври е дал позитивен резултат за коронавирус. По думите на Ангелов президентът е бил уведомен, но не стана ясно кога точно се е случило това. Междувременно военният министър Красимир Каракачанов, който също е контактувал с ген. Петров, се самоизолира до излизането на резултатите от PCR тестовете. 

След като кацна на българска земя, Румен Радев определи ситуацията като "пример за активно мероприятие". Той обяви, че е в чудесна физическа форма и без симптоми. Благодари и на "доброжелателите" си в България, които са демонстрирали загриженост за здравето му и са побързали да представят на естонските власти своята версия за негов контакт с коронавируса.

На правителственото заседание темата коментира и премиерът Бойко Борисов. "Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България (инициативата "Три морета" бел.ред.). Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем. Надявам се да няма повече спекулации по темата", заяви той. 

Дончев не разбрал как член на кабинета е лишил Радев от вечеря в Естония

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама