Нови 31 детски градини до 2021 г. в София и компенсация за децата без място

16:47, 21 окт 20 / София 25 3035 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Строеж на нови 31 детски градини и ясли до 2021 година обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на програмата за строителство на детски градини и ясли на територията на столицата.

По думите ѝ това изисква големи инвестиции, но към момента финансовият разчет показва, че за строежа на нови сгради и отчуждаване на имоти са предвидени 65 млн. лева.

Фандъкова ще строи нови детски градини в двора на сегашните

16 са обектите, по които се работи тази година. Има предвидени средства за тях, ще се платят в срок, ако съответно инвеститорите приключат навреме. Ще има нови детски градини и ясли в кварталите „Сеславци”, „Възраждане”, „Витоша”, „Горна Баня”, „Бъкстон”, „Люлин” и „Филиповци”, поясни Фандъкова, цитирана от Нова телевизия.

Снимка: БГНЕС

В същото време  зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов добави, че се очаква от 1 януари следващата година децата на възраст от 3 години нагоре, които не са приети в детска градина, да получават компенсация.

"Няма да се дават пари на калпак, ще има механизъм, по който родителят ще доказва, че е извършил някакви действия било то в частни училища и школи и други форми, но ще трябва да има документи. Очаква се разплащателната агенция да е социалното министерство. За момента сумата, която се очаква да се предвиди, е размерът за издръжката на едно дете в детската градина, която е малко над 300 лв“, заяви Чобанов, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС

Според Чобанов с новия закон за държавния бюджет издръжката може да се повиши.

По отношение на яслите, зам.-кметът каза, че те са обхванати в системата на майчинството и има и други механизми, но фокусът на тригодишната програма за строителството на детски градини са децата на възраст между 3 и 6 години.

Децата с постоянен адрес в София над 3 години с предимство за ясла и градина

Тодор Чобанов обясни още, че се очаква от есента на 2022 година да отпаден допълнителната точка за прием в детските градини, която се дава за посещаващите ясла. Тази промяна се прави по искане на родители

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама