От президентството обвиниха Борисов в лъжа за „Три морета“

18:38, 21 окт 20 / Политика 25 3360 Шрифт:
Редактор:

От президенството опровергаха поредната хвалба на премиера Бойко Борисов. Преди днешното заседание на Министерски съвет Борисов заяви, че правителството е направило всичко, което  е било необходимо, за да може страната ни да бъде домакин на среща на върха на "Три морета". 

В отговор от прессекретариата на президента Румен Радев разпратиха подробна информация с дати и факти как са правени опити да се саботира българското домакинство от страна на правителството и Борисов.

"Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.", заявяват от президенството и допълват:

"На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

Републиканци за България: Председателството на "Три морета" е възможност за държавата ни

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички".

МВнР се оправдава с изборите през 2021 г.

В отговор на фактите, изпратени от президентската администрация, от Министерство на външните работи заявиха, че правителството многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г.

Причината е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива.

"Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата", посочват от МВнР.

"Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента България, правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство. Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите. Правителството вече прие решение за участие на страна в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства. С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета". Ще бъдат подготвени всички инициатива по време на председателството през 2021 г.", заявяват от външното ни министерство.

Снимка: МВнР

"В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях. Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", отвръщат от МВнР.

Подкрепата на Борисов била последователна

От Министерски съвет пък заявиха, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата.

"В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България  да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“, се казва в позиция, разпространена от пресслужбата на МС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама