Републиканци за България: Да се понесе политическа отговорност за хазартния проект "Турски поток"

16:35, 22 окт 20 / Политика 25 2407 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 20 октомври Държавният департамент на САЩ, Бюро за енергийни ресурси, обяви ангажимент да изпълнява изцяло предвидените санкции по Закона за енергийна сигурност на Европа от 2019 г. („PEESA“). Русия отново беше призована да престане да използва енергийните си ресурси за натиск при постигане на своите цели. Подчертано е, че „Русия използва своите тръбопроводи за износ на енергия, за да създаде национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, използвайки тези зависимости, за да разшири своето политическо, икономическо и военно влияние, да отслаби европейската сигурност и да подкопае интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ. Тези тръбопроводи също така намаляват европейската енергийна диверсификация и следователно отслабват европейската енергийна сигурност”, посочват в позиция от Републиканци за България.

От партията изтъкват, че напълно споделят разбирането на Държавния департамент на САЩ за деструктивната роля на руските експортни газопроводи и в частност проекта „Турски поток” и неговото продължение на сушата през Югоизточна Европа и България към Централна Европа. „Както бе заявено категорично от представител на Държавния департамент на САЩ българският газопровод „Балкански поток” по същество е продължение на газопровода „Турски поток” през България и като такова ще понесе съответни последствия от наложените санкции на проекта „Турски поток”. 

Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните енергийни проекти

Независимо от декларациите на високопоставени лица от българското правителство, че газопроводът „Балкански поток” не е газопроводът „Турски поток”, фактите говорят точно обратното“, заявиха от Републиканци за България. „Ускорената реализация на проекта „Балкански поток” започва непосредствено след подписване на пътна карта за развитие на българската газопреносна система между министър Теменужка Петкова и Газпром, Русия през м.юни 2017 г. По същото време такива „карти” Газпром подписва със Сърбия и Унгария, но за разлика от тази с България те не са секретни“, припомниха от партията и допълниха: „газопроводът „Балкански поток” се реализира като част от автономна инфраструктура за транзит на природен газ от българо-турската до българо-сръбската граница, без технологична свързаност с националната газопреносна мрежа“.

Снимка: Правителствена информационна служба

Възможности за газификация на крайдунавските общини и Северозападна България не се разглеждат въпреки необходимостта от това и заявените искания. Нещо повече, при разговори с представители на тези общини темата съзнателно се отбягва“, обърнаха внимание от партията и уточниха: „проектът на стойност от близо 3 млрд.лв. се реализира от чужда фасадна фирма чрез чужди подизпълнители (в т.ч. руски), като управляващите лица на тази фасадна фирма са с руски имена“.

Без съмнение санкциите, които ще бъдат наложени на проекта „Турски поток” ще засегнат и България, и то много по-тежко отколкото Русия и Газпром, защото целият риск от провала на проекта „Балкански поток” е за сметка на България и „Булгартрансгаз” ЕАД. Кой трябва да понесе тогава политическата и финансова отговорност за щетите, които ще понесе България и българската енергетика, от ангажирането им с този хазартен проект в интерес на Русия?“, питат от Републиканци за България.

"Отговорът е очевиден и логичен – отговорност за тази катастрофа  следва да понесат: премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова", заявиха от партията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама