Караянчева покани европейски наблюдатели на изборите

17:24, 22 окт 20 / Политика 25 2084 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичането на парламентарните избори, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Официалните писма с покана са до председателите на Европейската комисия, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Европейската комисия за демокрация чрез право и на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията – GRECO.

Решението си да изпрати поканите до европейските институции председателят на Народното събрание мотивира със зачестилите спекулации относно честността на изборния процес у нас.

Скорошно изследване на социологическата агенция "Галъп" показва, че 52% от българите очакват парламентарните избори да не са свободни и честни. Въпреки това половината от гражданите продължават да искат провеждането на предсрочен вот.

Според Караянчева изпращането на наблюдателни мисии у нас би дало допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните резултати.

В мотивите си тя отбелязва още, че един безпристрастен европейски мониторинг на всички етапи от изборния процес би представлявал обективна оценка на организацията, провеждането и отчитането на резултатите от вота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама