COVID-19 по света: Европейските държави затягат мерките

13:17, 23 окт 20 25 2570 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Словакия ще наложи частична карантина, за да спре разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщи премиерът Игор Матович. Мярката ще важи от 24 октомври до 1 ноември.

Хората ще могат да излизат, за да ходят на работа, за съществени покупки и услуги, ще могат да се разхождат сред природата, но недалеч от дома си. След първата седмица на карантината изключения от някои от разпоредбите ще се правят само за тези, които представят тест с отрицателен резултат.

COVID-19 по света: Франция и Гърция въвеждат вечерен час

От понеделник до 27 ноември ще бъдат затворени повечето училища без първите класове. На два пъти - от 30 октомври до 1 ноември и след това между 6 и 8 ноември, ще бъдат правени масово тестове за коронавируса.
 
В страната вече бяха затворени за посетители ресторантите и баровете, басейните, фитнесите и театрите, съобщи Reuters, цитирана от БТА.
 
Правителството на Полша реши да въведе нови ограничения в помощ на битката срещу разпространението на коронавируса. Ресторантите, баровете и кафенетата вече ще бъдат затворени за посетители. Те ще могат да предлагат храна и напитки само за вкъщи. Мярката ще бъде в сила само две седмици с възможност за удължаване, в зависимост от епидемиологичната обстановка. 
 
Сред другите мерки е забрана да се събират на групи повече от пет човека, освен ако не става въпрос за членовете на едно семейство, преминаване към дистанционно обучение на всички ученици, с изключение на началните класове, затваряне на санаториумите.
 
Броят на заразените в страната е достигнал 228 000, от които 4 100 души са починали, а повече от 105 000 са се възстановили.

Гърция стана поредната европейска страна, която наложи вечерен час в опит да овладее разпространението на коронавируса. Ограничението започва 30 минути след полунощ и продължава до 5 сутринта.

Вече две трети от населението на Франция също трябва да спазва подобно ограничение. Заповед за вечерен час има и в Северна Италия - за Милано и района на Ломбардия.

Ирландия стана първата страна в Европа, която наложи пълна карантина

В Испания, която миналата седмица стана първата европейска държава, преминала прага от 1 милион случаи, здравният министър Салвадор Иля каза, че сега епидемията е "извън контрол" в много региони.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама