Републиканци за България: Бюджетът „Борисов“ е безотговорен и опасен за България

09:06, 23 окт 20 / Политика 25 1822 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ние от Републиканци за България смятаме, че предложеният от правителството проект на бюджет е крайно неразумен и ако бъде приет в този си вид, ще увреди трайно финансовата стабилност на страната. Раздаването на толкова много милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи в бюджета, е безотговорно действие, което обрича страната ни на поредица от години с тежки бюджетни дефицити. Това се посочва в позиция на ПП „Републиканци за България“, съобщиха от партията.

Бюджет 2021 - големи разходи без реформи

Това е бюджет, в който липсва визия и лидерство. За сметка на това безразборното харчене е в излишък. Средствата се отпускат безцелно. Те не са насочени за провеждането на смислени антикризисни политики, нито за осъществяването на така необходимите структурни реформи. Тяхното изразходване няма да доведе до укрепването на здравната система, нито ще подпомогне най-засегнатите от COVID-19“, заявяват още от ПП „Републиканци за България“ и посочват, че парите няма да достигнат нито до бизнеса, нито до хората в крайна нужда.

Силно притеснени сме от факта, че такъв бюджет се предлага от партия, която е част от семейството на ЕНП. Защото той не е десен. Не е дори ляв. Това е бюджет на паниката и безхаберието. В него прозират намеренията на правителството да изсипе напосоки милиарди, в опит за обратно откупуване на пропиляното в годините народно доверие. Това разбира се няма да се случи“, заявяват от партията.

Републиканци за България: Осъждаме поредния опит за политически натиск върху медиите

Според тях този бюджет не е далновиден и не отговаря на нуждите на страната. „Очевидно за всички е, че той има една единствена цел – да минира следващото управление. Новият кабинет ще наследи големи дългове, огромен дефицит и ще бъде поставен в тежка ситуация. Ще трябва да избира между три лоши варианта – допълнително затягане на коланите по време на криза, повишаване на данъците или допълнително задлъжняване“, заявяват от партията.

От ПП „Републиканци за България“ посочват още, че бюджетът обслужва тясно партийните интереси на неговия вносител, но уврежда тези на държавата. „Защото чрез предложенията си в него управляващите с лека ръка слагат край на 20-годишната политика на България за спазване на строга финансова дисциплина. В края на своето управление премиерът ни завещава дългова спирала и нови, още по-големи бюджетни дефицити“, коментират още те.

Предложеният от правителството бюджет „Борисов“ е безотговорен и опасен. Като национално отговорна дясно-центристка формация Републиканци за България се обявява категорично против него. Смятаме, че настоящото правителство няма нито легитимността, нито правото в края на своето управление да прави толкова значими промени във финансовата политика на страната. Обявяваме се в подкрепа на спазването на строга финансова дисциплина и настояваме за незабавно оттегляне и преработка на внесения проектобюджет“, посочват от партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама