Меморандум за ядрено гориво подписаха България и САЩ

22:33, 23 окт 20 / Политика 25 2626 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Ключов ядрен меморандум, за който се очаква да доведе до диверсификация на ядрената ни енергия и намаляване на въглеродните емисии, подписаха българският енергиен министър Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд.

Борисов: САЩ ни проучва с цел по-силно партньорство в енергетиката

Според Петкова подписаният меморандум ще даде нов тласък и добра база за бъдещото енергийно сътрудничество между двете страни.

"Документът ще допринесе и за изпълнение на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници. Ядрената енергетика е от стратегическо значение за нас, тъй като гарантира енергийната сигурност и ще допринесе за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии", заяви енергийният министър, цитирана от правителствена информационна служба.

Меморандумът изразява също желанието на България и на САЩ да си взаимодействат в подкрепа на ядрените им отрасли с цел бъдещо развитие и поддържане на инфраструктурата и капацитета на човешките ресурси за отговорно използване на ядрената енергия и технологии. Документът е подписан в контекста на „Зелената сделка“, която цели климатична неутралност до 2050 г. и намаляване на въглеродните емисии с 55%.

"За България ядрената енергетика играе важна роля за националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. С документа България и САЩ се ангажират за отговорно използване на ядрената енергия и технологии с акцент върху човешкия капитал и развитието на работната сила, образованието, обучението, за поддържане на най-високи стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и сигурност", пише още в съобщението.

На срещата е присъствал и премиерът Бойко Борисов, който е отбелязал, че ядрената енергия е една от по-зелените и по-чисти енергии и затова целта на България е да използва технология от най-ново поколение и да постигне диверсификация на ядреното гориво.

Снимка: Правителствена информационна служба

Борисов обърна внимание и че към днешна дата имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ. "С много бързи темпове успяхме да закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ в Александруполис", заявил българският премиер.

По думите му на пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция-България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници. Премиерът напомни, че от 2019 година насам до България достига втечнен природен газ с произход САЩ по настоящата газопреносна мрежа.

Темата за енергетиката бе обсъдена по-рано през деня и по време на срещата на Борисов със зам.-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама