Коронавирусът в България: Близо 2 хил. души са настанени в болница

18:44, 25 окт 20 25 3687 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

През изминалото денонощие у нас са регистрирани 1043 нови случая на коронавирус при направени 7094 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с COVID-19. Това означава, че 14,7 % от взетите проби са дали положителен резултат.

С данните от последното денонощие общият брой на заразените у нас става 37 562. Активните към момента случаи са 18 246. 1 976 от тях са хоспитализирани, от които 138 са настанени в интензивно отделение. 

Затварят нощните заведения в столицата

Най-много нови случаи има във София - 393, след това се нареждат Пловдив със 76, и Варна с 58 заразени. От началото на пандемията у нас с коронавирус са се заразили 1 872 души медицински персонал.

Жертвите на болестта вече са 1 084, 7 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 130 души, така общият им брой достига 18 232. 

Президентът Радев е с нов отрицателен тест за COVID-19

"В изпълнение на разпоредбите на РЗИ днес отново си направих тест за коронавирус, заради новината за позитивния тест от вчера на президента на Полша след участието му в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Талин на 19 октомври. Резултатът от днешния тест е отрицателен. Нямам никакви симптоми и оплаквания", коментира президентът Румен Радев в профила си във „Фейсбук“. Той пожела на колегата си Анджей Дуда и всички засегнати от пандемията бързо възстановяване.

Президентът заяви, че продължава със събитията от своя календар при спазване на санитарните изисквания.

Спира плановият прием в болниците

От днес лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хияди население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Към момента това важи за областите София, Благоевград, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Сливен и Шумен. 

Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Забраната не се отнася за:  трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията. 

Близо до тези стойности са областите Монтана, Враца, Разград, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Перник, Смолян и Кърджали, където приемът продължава, но се преустановява плановата оперативна дейност.

София и още няколко града затварят нощните заведения

От днес за срок от две седмици в столицата се затварят нощните заведения в столицата. При проверките в нощните заведения през последните вечери не са открити нарушения. От Столичния инспекторат следяха дали на входа на заведенията се проверява температурата на гостите и дали има дезинфектанти, персоналът дали носи маски или дали кубатурата на помещенията съответстват на броя на хората в тях. Няма глобени нощни заведения, но доста столичани са били санкционирани заради липса на маски в градския транспорт и търговските обекти.

Затваряне на нощните заведения предприеха още в Перник, Шумен и Радомир. В Перник ресторантите и кафенетата ще работят до 22.00 часа, а в Радомир - до 21.00 часа. От днес до 7 ноември затварят и нощните заведения в област Благоевград.

Вечерен час за непълнолетните е въведен в Трън. От 20.00 часа вечерта до 06.00 часа на следващата сутрин те няма да може да  напускат домовете си.

Баровете и дискотеките в Сливен получиха няколко дни отсрочка заради празника на града.Заповедта на областния управител за затваряне на нощните заведения беше отменена по-малко от 24 часа, след като беше издадена и окончтелно ще влезе в сила от 27 октомври. 

Ситуацията у нас вече не изглежда добре

"Най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама