"Капачки за бъдеще" с кампания за закупуване на детска линейка

10:04, 25 окт 20 25 1946 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За две години, благотворителна кампания "Капачки за бъдеще" събра средства за закупуването на 22 кувьоза в общински болници, а от началото на 2020 г. досега и за друга жизненоважна техника за детските и родилни отделения в още 14 болници в страната. Мисията им обаче не спира дотук. Следващата цел е осигуряването на няколко детски линейки.

„В държавните болници по информацията, която сме събрали, има само една напълно оборудвана детска линейка, която е дарена 2017 г. на „Пирогов“. Има още една окей оборудвана детска линейка, която върши работа в Центъра за Спешна помощ в София и оттам нататък останалите по-големи градове в страната, които трябва да отговарят за недоносените бебенца и тяхното транспортиране се справят (както могат)“, разкри Лазар Радков в ефира на bTV.

Ситуацията е следната – получават повикване, че трябва да бъде транспортирано от болница в по-малко населено място бебенца до някой от петте центъра по неонатология у нас и започват да преоборудват линейка за възрастни като махат носилките и закрепят с ремъци кувьоз, коеот не винаги се получава добре, разказа Радков.

За да оборудват бъдещата детска линейка от „Капачки за бъдеще“ комуникират с автовносители, които ще им предложат микробус на по-ниска цена, а след това ще го дадат на фирма, която е специализирана в оборудване на транспортни стедства за Спешна помощ. Цената на една детска линейка варира, но е от порядъка на 160 000 лева, обясни Радков.

Днес в 16 града в страната се провежда поредно издание на инициативата "Капачки за бъдеще". На 1 ноември ще има акция на пл. „Батенберг“ в София при спазване на всички епидемиологични мерки.

Много често Радков е питан дали това, което прави, не трябва да се направи от държавата. Тази дейност наистина е на държавата, но „когато нещо липсва, чувствам се отговорен и се питам какво мога да направя“, казва активистът.

Първата ни цел беше да подменим старите кузьози и в болниците вече няма машини от миналия век, а сега целта ни е да осигурим детски линейки, каза Радков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама