Коронавирусът в България: В сила влизат по-строги мерки

18:10, 27 окт 20 25 5038 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Очакват ни тежки зимни месеци - влизаме в грипния сезон, и рискът здравната система да не издържи е реален. Това написа здравният министър Костадин Ангелов във Фейсбук

По думите му медицинските специалисти в болниците и в Спешна помощ, както и здравните инспектори са на абсолютния си физически предел. 

Проф. Ангелов съобщи, че вече има дифузно разпространение на COVID-19. „Ако продължаваме с неглижирането на мерките, в един момент може да се окаже късно“, коментира здравният министър и уточнява, че това е именнно причината да предложи допълнителни мерки, с които да се гарантира социалната дистанция. „Само чрез нея можем да прекъснем веригата на разпространение на вируса:, посочва министърът.

МЕРКИТЕ

Със заповед на здравния министър от 29 октомври до 12 ноември (за 14 дни) на територията на цялата страна се преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназииите и университетите.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, както и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %. Спортните мероприятия продължават да се провеждат без публика, единственото изключение ще е международният турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки;

Нощните заведения затварят в цялата страна. Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

COVID-19 по света: Задължителни маски при пътуване с автомобил в Гърция

В СТРАНАТА

В София децата от предучилищните групи ще ходят на градина по желание. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е поискала от Министерство на образованието да даде възможност на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите, каквато възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Към момента карантинираните групи в столицата са 13.Междувременно в столицата увеличават екипите на общината и полицията за контрол върху задължителното носене на маски. 

Огнище на заразата в „Мини Марица-изток”. 43-ма служители на дружеството са с положителни проби за COVID-19. Със заповед изпълнителният директор Андон Андонов е разпоредил стриктно да се спазват противоепидемичните мерки в предприятието. В най-голямото въгледобивно дружество у нас работят 7200 души. От предприятието обясниха, че е предотвратено разрастване на епидемията и образуването на клъстер. На територията на „Мини Марица-изток“ действа и извънреден щабпредаде bTV.

Разград влезе в червената зона за разпространение на COVID. Област Разград вече е в рисковата червена зона за разпространение на COVID-19 със заболеваемост от 180 на 100 000 население за период от две седмици. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването в лечебните заведения за болнична помощ се спират плановите операции и плановият прием. През последното денонощие на територията на Разградска област са регистрирани 28 нови доказани случая на коронавирус, съобщи bTV.

Смолян затваря нощните заведения. Дискотеките, баровете и нощните заведения в Смолянска област спират работа от 28 октомври за 20 дни. Това реши Областният кризисен щаб, който забрани и масовите мероприятия на закрито. Спортните събития ще са без публика, а културните прояви ще се провеждат при 30% от капацитета на залата, съобщи bTV.

Лекари масово напускат болницата във Велики Преслав. Около 80% от лекарите във Велики Преслав са подали заявления за напускане, без да е посочен конкретен мотив, но вероятната причина е усложнената обстановка заради COVID кризата, пише bTV. В COVID отделението на болницата работят двама лекари и една сестра. Санитари няма.

Данните за последното денонощие. 42-ма души са загубили битката с коронавируса. 2 243 са новите случаи при направени малко над 7 600 PCR теста, което означава, че една трета от всички проби дават положителен резултат. Отново най-голям е броят на новозаразените в София - 913, следват Пловдив с 209 и Благоевград със 130. Над 100 са положителните проби и във Варна.

Коронавирусът в България: Иван Гешев се постави под карантина

2 130 души са вече в болница, като 149 от пациентите се нуждаят от интензивни грижи296 души са се излекували от коронавируса през последното денонощие.  

 

 

Две телевизионни водещи под карантина. Водещата на предаването "На кафе" е с положителен тест за COVID-19 и ще се лекува вкъщи. Това обави самата тя в ефира на Нова телевизия. Водещата на предаването "Преди обед" Десислава Стоянова също е под карантина, понеже е била контактна с човек с COVID, обяви тя във Facebook.

Посланикът на Съединените щати у нас се самокарантинира. Херо Мустафа също съобщи, че се е самоизолирала след контакт с болен от COVID-19. "Спазвам правилата и съм в изолация след контакт с човек с COVID-19", заяви Мустафа във видео, качено на Facebook страницата на американското посолството у нас. 

Още един университет минава на онлайн обучение. НМА "Проф.Панчо Владигеров" се присъединява към висшите учени заведения, които ще провеждат занятията си дистанционно, съобщи Facebook страницата на университета. Онлайн обучението ще е до 7 ноември.

Прогнозите. Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система“, заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

Специалистът обясни, че при достигане на тези 68 500 случая, 8000 легла за COVID-болни все още ще бъдат достатъчни. "Притеснително е базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват", посочи проф. Витанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама