COVID-19 по света: Задължителни маски при пътуване с автомобил в Гърция

11:57, 27 окт 20 25 2531 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Задължително е носенето на маски при пътуване с автомобил в Гърция за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, съобщиха от МВнР. При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души. Към момента областите, които попадат в „оранжевата“ зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в „червената“ зона е област Кастория, както и Козани.

Затягане на мерките в Европа

Европа продължава да затяга мерките за ограничаване на втората вълна на COVID-19.

Стотици хора излязоха по улиците в Италия в знак на несъгласие със строгите мерки, наложени от правителството. Стигна се и до сблъсъци. В Милано полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Безредици имаше също в Неапол и Торино. Витрините на много магазини, сред които и на луксозни марки, бяха разбити.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Италия започнаха в петък, когато премиерът Джузепе Конте обяви новите ограничителни мерки срещу пандемията.

COVID-19 по света: Извънредно положение в Испания до май

От 28 октомври Чехия въвежда вечерен час от 21:00 до 5:00 часа сутринта и затваря границите си за чужденци. Хотелите и местата, в които може да отседнат гостите, са затворени, също както и музеите, галериите, ресторантите, клубовете и пъбовете. Магазините, с изключение на бензиностанции и аптеки, няма да работят само в неделните дни, съобщи БГНЕС.

Франция постави рекорд с 52 000 заразени. Опасенията са, че скоро в страната ще регистрират по 100 000 за 24 часа.

От утре руските граждани ще трябва да носят маски на места, където има скупчване на хора - в обществения транспорт, на паркингите и в асансьорите. Забранява се и провеждането на големи мероприятия. Преустановява се и работата на нощните заведения в часовете между 23:00 и 6:00, предаде БГНЕС.

Прищина също обсъжда нови мерки срещу COVID-19. Заради големия брой заразени не е изключено затварянето на границите и ограничаването на движението от и към местата, които са най-силно засегнати от вируса.

До момента в Косово са регистрирани около 18 000 случая на заразяване с новия вид коронавирус, от които 666 човека са починали, а над 51 000 са се възстановили. През последните десет дни се провеждат по около 1 000 теста на ден, от които положителните са между 150 и 200. 

Шефът на Световната здравна организация призова хората да не се предават в борбата срещу COVID-19. Тедрос Гебрейесус призна, че е настъпило ниво на умора от коронавируса. Според него пандемията все още може да бъде овладяна, ако световните лидери действат бързо.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама