Комисията за защита от дискриминация ще провери новата зала на парламента

11:39, 27 окт 20 25 1545 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще провери доколко новата сграда и зала на Народното събрание, поместена в бившия партиен дом, е пригодна за хора с увреждания. Кога ще се случи проверката все още не е известно.

Това отговориха от комисията на запитване на „Дневник“. Поводът е материал в „Свободна Европа“, който показа, че пленарната зала и трибуната са недостъпни за хора в инвалидни колички. Ремонтът на бившия партиен дом струваше 23 милиона лева. Позицията на Народното събрание е, че достъп до сградата е осигурен, а в пленарната зала хората с колички могат да стигнат до местата, но само на последния ред.

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем


Снимка: Юлиан Тодоров

„От експерт на комисията е изготвена докладна до председателя на Комисията във връзка с достъпността на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" №1. Ще се осъществи проверка от представители на КЗД на място в сградата и ще се изготвят съответните констатации относно пригодността на архитектурната среда за хора с увреждания“, гласи отговорът на комисията.

За проверката няма срок, както и не става ясно какво ще последва след констатациите. Според член 5 от Закона за защита от дискриминация неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация. „Поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация“, пише още в закона.

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

Капка Панайотова от „Център за независим живот“ заяви, че е „абсолютно безобразие сграда, която е ремонтирана за милиони левове, да не отговаря на стандартите на 21 век и да не бъде достъпна“. По думите ѝ ако има депутат или министър с увреждане, той няма как да стигне до трибуната в залата, която е амфитеатрална и със стълби.

През 2010 г. в Комисията за защита от дискриминация беше постановено решение по производство заради твърдяна липса на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в предишната сграда на Народното събрание на площад „Народно събрание“ 2. Вследствие на това беше сложена платформа, която позволяваше на хора в колички да влязат на първия етаж на сградата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама