Затвор за нерегламентиран превоз на пътници

12:52, 28 окт 20 25 1539 Шрифт:
Редактор:

Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници. Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“ – това гласи новият текст в Наказателния кодекс, който парламентът одобри през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване.

Текстовете бяха предлагани на няколко пъти от управляващите, но до тяхното приемане така и не се стигна заради съпротивата да се инкриминира т. нар. споделено пътуване.

Тогава от мнозинството обясниха, че то не би трябвало да попадне под ударите на закона, защото при него се говори са подялба на горивото за пътуване, а не за възмездно предоставяне на услуга с цел реализиране на печалба.

Почти година след местния вот: Проблемите в столичния транспорт все така бетонирани

След спорове в пленарната зала промяната вече е факт, а тя предвижда и завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително. Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от пет до десет години затвор, глоба до петнадесет хиляди лева, както и конфискация на имуществото, съобщи БГНЕС.

От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените – чрез преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект и определиха това като „поредното законодателното безсилие на това мнозинство“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама