Главното мюфтийство нарече "Шарли Ебдо" сатанинско издание

10:50, 29 окт 20 25 1904 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Корицата на последния брой на списание "Шарли Ебдо" удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Това се посочва в остра декларация на Главното мюфтийство срещу френското издание което в последния си брой осмя турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo", пише още в декларацията.

Главното мюфтийство осъди "надигащата се ислямофобия във Франция"

В документа се посочва, че мюсюлманско изповедание у нас остро осъжда "този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза", а карикатурите са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. 

"Това е гавра с личността и достойнството на хората", заявяватот Главното мюфтийство и добавят, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите.

Според мюфтийството всичко това се случва благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика. 

Това е втората остра декларация на Главното мюфтийство във връзка със случващото се във Франция. Само преди два дни мюсюлманското изповедание у нас осъди действията на френския президент и изрази опасенията си от "надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика в западноевропейската страна след убийството на учител, показал в час карикатури на Мохамед, които според мюсюлманите са богохулни. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама