Лидерите на ЕС предупредиха Турция заради напрежението в Средиземно море

10:40, 30 окт 20 / Свят 25 1791 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерите на ЕС поискаха от Турция да прояви уважение и предупредиха, че посегателството й в гръцки води е "напълно неприемливо".

27-те национални лидери се срещнаха във видеоформат, за да обсъдят пандемията от коронавирус, но шефът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че те са обсъдили конфронтацията в Средиземно море.

Турция разположи изследователски кораб за търсене на газ във водите, за които Гърция твърди, че са нейни, като Анкара започна и ожесточена война на думи с европейските лидери и разговори за санкции.

ЕС заплаши Турция със санкции заради напрежението в Източното Средиземноморие

НАТО създаде гореща линия, за да помогне на гръцките и турските военни да избегнат случайни сблъсъци, а Германия води дипломатическа кампания. Но Гърция и Кипър, със силна подкрепа от Франция, призовават за по-строги действия. 

"Предложихме ясен начин да работим за положителна програма с Турция. Досега Турция не е избрала този път. Осъждаме едностранни действия наскоро в Източното Средиземноморие, провокациите и реториката, които са напълно неприемливи. Ще имаме повода да се върнем към тази тема през декември", добави Мишел, цитиран от БГНЕС.

На следващата планирана среща на върха на ЕС може да бъде взето решение за действия спрямо Турция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама