Застой в наемането на магазини в центъра на София заради COVID-19

11:35, 30 окт 20 / София 25 2231 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Заради пандемията наемателите са по-внимателни и по-бавно взимат решения. Някои от тях биха замразили наемането на нов обект за 2-3 месеца, дори за година. Всичко това зависи от развитието на здравната ситуация в страната, която не може да се прогнозира. Неяснотата води до разлика между очакванията на наемателите и тези на наемодателите, каза в интервю за БГНЕС консултантът на бизнес площи Данислав Тенинчев.

На двете основни търговски улици в центъра на София – „Граф Игнатиев” и „Витоша” има лек застой по отношение на пазара на наеми на търговски обекти.

Тенинчев обясни, че голяма част от наемателите не са сигурни в каква посока ще тръгне пазарът, с оглед на повишаването на броя на заразени, и дали това ще се отрази на техния вид бизнес, ако се говори за магазини или заведения. „Логично имаме и сезонна смяна на наематели–едни освобождават площи, други ги наемат. Сега процентът е по-голям точно заради това, че през лятото много голяма част и от магазините не бяха наети, заради тази несигурност. Така се получава един по-голям процент свободни площи“.

Данислав Тенинчев пресмята, че на „Витоша” към днешна дата процентът на свободни търговски площи е минимален. „Той беше по-голям в началото на април и май, когато бяха най-сериозните затваряния на магазини и заведения, тогава се освободиха около 7 до 10% от магазините, но те бяха малки като квадратура магазини. Към началото на лятото вече намериха своите последващи наематели. С днешна дата имаме около 4-5 магазина, което е много малък процент на фона на общата бройка от близо 300 магазина в пешеходната зона на „Витоша”, посочи консултантът.

На ул. „Граф Игнатиев” има натрупани и наслоени различни негативи. „Като започнем от ремонтите, които продължиха доста дълго време, което накара голяма част от търговците да се изнесат от тази улица, и да преместят своите обекти на други точки, където могат да развиват бизнес. Те поетапно започнаха да се връщат, тогава пък дойде COVID и това ги накара да се опитат да задържат някои от точките си. Има и наематели, които се договориха с наемодателите във времената, в които има трудности да бъде по-облекчен наемът. Така че към днешна дата там процентът е по-голям“, обясни Тенинчев и прогнозира, че в началото на пролетта там ще има пик и всички обекти ще бъдат заети.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама