Стартира проект за ограничаване на вредите от призрачния риболов в Черно море

12:51, 30 окт 20 25 1947 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Компанията за висококачествени черноморски продуктиЧерноморски Улов в партньорство с риболовно сдружение „Черноморски Изгрев“ стартират „Най-ценния улов“- проект за ограничаване на вредите от една от най-сериозните заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб - призрачния улов (ghost fishing).

Призрачният риболов е явлението, при което стари, изгубени или изоставени риболовни мрежи продължават да се носят свободно във водата и улавят в смъртоносна хватка риби и морски бозайници. По данни на Института по Океанология към Истанбулския Университет, ежегодно в Черно море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ над 100 кв.км, а реалният обем и последици за екосистемите в Черно море имат нужда да бъдат по-добре изяснени. Ето защо, проектът „Най-ценния улов“ ще спомогне и за по-ясното дефиниране на мащабите и въздействието на проблема.

Най-ценният улов“ стартира на 31 октомври, Международния ден на Черно море, а пилотното издание ще продължи до 15 април догодина, когато организаторите ще обявят резултатите от проекта и следващите стъпки. През това време корабите на „Черноморски изгрев“ ще събират и връщат на брега стари, свободно плаващи мрежи, а процент от всички приходи на „Черноморски улов“ ще бъдат отделяни за финансиране и развитие на каузата.

Организаторите търсят партньори и съмишленици на каузата, с които заедно да открият подходяща фабрика за рециклиране на събраните мрежи.

Ролята на всеки бизнес е активно да се ангажира с намаляването на вредните въздействия и с подобряването на средата. Ето защо, за нас е въпрос на лична отговорност и дългосрочно мислене реално да работим за справянето с проблема в Черно море. С „Най-ценния улов“ поставяме начало на дългосрочна и устойчива програма и обвързваме целия си бизнес модел с подпомагането на устойчивия, щадящ риболов и опазването на екосистемите в Черно море. Надяваме се на подкрепа както от хората, така и от още партньори на проекта“, заяви Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“.

За нас този проект е въпрос на чест, но и инвестиция в бъдещето. Рибарите сме тези, които най-много пазим морето. За нас то е дом, ние милеем и се грижим за дома си“, коментира Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски Изгрев". 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама