Стари календари, извънземни и котката на Шрьодингер – големите кавички на октомври

10:00, 01 ное 20 / Големите кавички 25 3060 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Колкото повече слушам родните ни политици, толкова повече обиквам животните. Първите могат да говорят, но сами не се чуват какви глупости изричат. Освен това често се чудя дали има и капка логика и разум в действията им.

Наградата за най-голяма изречена глупост през изминалия месец без съмнение отива при председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Само няколко часа след като депутатите отхвърлиха искането за нейната оставка заради неуместните ѝ поведение и изказвания, Караянчева блесна с нов бисер.

Понеже „умря циганката, дето я хвалеше“ тя реши сама да покаже колко добър и внимателен човек е, и даде за пример щедрото дарение на стари календари на домове за възрастни хора. Какво може да направи един политик за възрастните хора, ако не да им подари неактуални календари с „красиви пейзажи“? Да им осигури нормални и достойни условия за живот, достъп до необходимите здравни и социални услуги? В друга държава може би – тук те се задоволяват с календари втора употреба, а накрая им се карат, ако не кажат поне едно „Благодаря“. Не на Цвета Караянчева, а на хората им идва да се хвърлят от някоя канара след подобна гавра с достойнството им.

А когато председателят на най-важната институция у нас говори и се държи по този начин, какво може да очакваме от останалите 239 народни представители? Повече от същото. Дебатите около оставката на Караянчева се превърнаха в шоу на наглостта и лошото възпитание, което остави горчив вкус в устата на зрителите. Лични обиди и нападки, разговори за еднополова любов, обвинения в кражби бяха само част от номерата, които депутатите представиха на работното си място. Да се сравнява представлението на депутатите с цирк е истинска обида за цирковите артисти и животни.

Един от най-запомнящите изказвания бе в защита на Караянчева, когато народният представител Славчо Атанасов я сравни с мъченица. Срещу думата "мъченик" в тълковния речник е записано "човек, който доброволно се подлага на мъки, гонения и смърт заради изповядване на определени възгледи. Най-често за мъченици се говори в Християнството, където те се почитат особено заради голямото им безстрашие пред страданията като с това са дали пример за твърдо изповядване на вярата". Не, нищо от това не ми напомня за Цвета Караянчева и нямам представа в кои точно думи от това определение Славчо Атанасов е припознал председателя на парламента.

И като заговорихме за лошо възпитание, няма как да не се сетя за депутата проф. Иво Христов. Спомняте си го - същият, който преди три години пресметна, че 80% от българите са дебили. Този път проф. Христов беше една идея по-обран в изказването си и вместо дебили, нарече българите инфантили, които гласуват за поредния „спасител“, който да осъществява родителски контрол върху тях. Интересно ако избирателите са инфантилни дебили, какви са техните избраници тогава??? Но, хайде, не сме се събрали тук да се обиждаме, нали?

Естествено няма как да пропуснем премиера Бойко Борисов, за когото бисерите се превърнаха в неразделна част от изказа. Той никога не пропуска шанс да се покаже като един от нас, човек на народа, за когото правилата и законите важат като за всеки друг. Така например някогашният охранител на Тодор Живков призна, че е смазван по време на социализма от бащите на сегашните демократи. А той самият се е страхувал да разказва вицове за Бай Тошо или партията, защото за това са арестували.

След като се оказа с положителен тест за коронавирус Борисов пък се оплака, че той като всички спазва карантината, а съседът му Румен Радев напук на всички правила и закони продължава да се шляе нагоре-надолу, необезпокояван от никого и нищо. Типично по български - гледаме в чуждата паница и първи подшушваме на органите на реда, ако съседа не следва правилата. За какъв се мисли той, да не е извънземен?

На страната на Борисов се включи и вицепремиерът Томислав Дончев, който отговори на критиките на президента, че готвения от кабинета бюджет за догодина и разоряващ. Разговорите между Радев и Дончев се водя на друго ниво. При последния им задочен спор двамата си размениха цитати на Гьоте, а този път вицепемиерът показа, че освен от немска литература се интересува и от квантова физика. Така той използва екперимента, познат под името "Котката на Шрьодингер", за да обясни, че президентът няма угодия. Не знам какви са познанията на Дончев в областта на квантовата механика, но определено има какво още да учи по отношение на мерките срещу кризата. Три месеца след първата вълна на Covid-19 предизвикателствата пред хора, бизнес и здравна система са същите, ако не и по-големи. Къде бля през това време правителството? Надявам се не в учебниците по теоретична фиизка...

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама