Здравният министър: Касата да не работи с болници без COVID легла

19:45, 31 окт 20 / Политика 25 3318 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Здравният министър проф. Костадин Ангелов настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница доц. д-р Аркади Иванов. Причината е репортаж на БНТ, в който беше показано как минава дежурството на един лекар в София в условията на увеличаващите се случаи на COVID-19.

33-годишен мъж с COVID-19 почина, чакал линейка с часове

Дежурният е д-р Димитър Лунд. С предпазни костюми екипът му тръгва по сигнал за коронавирус. Пациентът е 70-годишен мъж с доказан вирус. Заради тежък стомашен проблем обаче медикаментите не могат да се обсорбират в организма на мъжа. Лекарят търси възможност за хоспитализация и е насочен от Координационния център към Четвърта градска болница. Там обаче го очаква изненада. Малко преди тях в лечебното заведение е приет друг пациент с COVID-19. 30 минути линейката чака пред болницата без никаква реакция от дежурните вътре. Санитарката и охраната пушат пред входа, с неправилно поставени маски.

След като дежурният най-накрая се появява следва спор, че няма документ от Координационния център и разпечатан положителен PCR. Спешният екип обаче не разполага с документите, защото е насочен към болницата по телефона. Два часа по-късно никой още не е проверил състоянието на пациента. Дежурната лекарка все пак приема болния, който не може да повярва. Това е и последното дежурство на д-р Лунд, който заминава, за да лекува пациенти в Щутгард.

След репортажа здравния министър подчерта, че "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". По думите му има шефове на болници, които "продъжават да се правят на неразбрали" или отказват да откриват легла, за да си "пазят чисти болниците". 

Проф. Ангелов съобщи, че ще внесе в парламента текст, с който такива болници няма да работят с НЗОК. 

Отговорът на Фандъкова. "Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка", заяви столичният кмет. Тя изрази подкрепа към идеята на Ангелов болници, които отказват да разкрият COVID легла, да получават финансиране от Касата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама