Скопие отговори на Захариева: Македонският език и идентичност са потвърдени от ООН

17:45, 01 ное 20 / Свят 25 2837 Шрифт:
Редактор:

Македонският език и македонската идентичност са факт, потвърден от ООН и по този въпрос не може да има дилема. Правителството на Република Северна Македония е за диалог, който ще доведе до решение на откритите въпроси. Смятаме, че на този етап с правенето на политически изказвания, не трябва да се нарушава процесът на разговори, които се водят между двете министерства на външните работи. Това е позицията на македонското правителство след изказването на българския външен министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс".

Припомняме, че в интервю за изданието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че "България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония, нито правото им да наричат езика си, както желаят."

"Нашите притеснения са свързани с непрестанните претенции на РСМ за македонско малцинство у нас. Ако признаят корените на нацията и езика си, на това ще се сложи край", добави първият ни дипломат.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага Договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г. Като изход, тя предлага да подкрепи официалния старт на преговорите за присъединяване, ако Скопие признае, че неговата идентичност и език имат български основи, като по този начин се прекратяват всякакви твърдения, че в България има ясно изразено „македонско“ малцинство.
 
„Факт е, че имаме обща история, която е потвърдена в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество и ако се фокусираме върху бъдещето, общата история трябва да се използва, за да се намери решение. Правителството на Република Северна Македония окуражава експертите от съвместната комисия по исторически въпроси да продължат да търсят решение”, заявяват от Скопие.

Позицията на София е, че македонската нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години на ХХ век и преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех,  пише македонският сайт „Фактор”, цитиран от БГНЕС.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но подчерта, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама