COVID-19 по света: Пълна карантина във Великобритания

15:56, 04 ное 20 25 2804 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

От четвъртък в Англия влиза в сила пълна карантина за четири седмици. А от петък британското правителство стартира програма за масово тестване за Covid-19 в Ливърпул, един от най-тежко засегнатите от пандемията градове.

Като цяло през последните дни броят на заразените във Великобритания бележи лек спад, но броят на жертвите, в чиито смъртни сертификати се споменава Covid-19, вече надхвърля 60 000, съобщи БНР.

Унгария връща отново извънредно положение и полицейския час от полунощ до 5 сутринта заради коронавируса. Целта на мерките е да не бъдат препълнени болниците, на фона на увеличаването на броя на заразените, съобщи Нова телевизия. Извънредното положение, което позволява на правителството да управлява с укази, влезе в сила в полунощ.

COVID-19 по света: Болниците в Брюксел без места, прехвърлят пациенти в Германия

Заразените в Унгария за първи път надхвърлиха 4 000 за ден. Външният министър на страната Петер Сиярто е дал положителна проба на посещение в Тайван, но засега няма симптоми.

Частична карантина влиза в сила от днес в голяма част от Португалия. Мярката ще засегне 121 от 308-те общини в Португалия. Тя ще важи за 70% от населението на десетмилионната страна.

За разлика от пролетната карантина в Португалия този път училищата в страната няма да бъдат затваряни. Работата си ще продължат търговските обекти и ресторантите, които обаче ще бъдат с намалено работно време. С намалено работно време ще бъдат и културните учреждения. Постепенното завръщане на футболните фенове по стадионите ще бъде преустановено.

Швеция ограничи броя на хората, които могат да седят на една маса в ресторант. Швеция ограничи до осем броя на хората, които могат да седят заедно в кафенетата и ресторантите на фона на рязък ръст на заразяванията с коронавирус, предаде Би Би Си, цитирани от БНР. 

Италианският премиер Джузепе Конте подписа тази нощ указ, по силата на който от утре в страната ще има национален полицейски час. Той ще започва в 22:00 часа местно време и ще приключва в 5:00 часа сутринта.

Въвеждат се и други ограничения, които ще са в сила до 3 декември и за които премиерът Конте ще направи изявление. Една от тях е затварянето на търговските центрове през уикендите.

От събота в Полша затварят непродоволствените магазини в търговските центрове и всички културни институции.

Всички културни институции – театри, кина, галерии, ще бъдат временно затворени. В търговските центрове ще работят единствено магазините за хранителни стоки, аптеките и центровете за обслужване. Хотелите ще работят само за тези, които пътуват поради служебна необходимост.

Всички промени започват да действат от 7 ноември и ще бъдат в сила поне до 29 ноември.

"Ако тези мерки не доведат до резултати, правителството ще бъде принудено да въведе национална карантина", предупреди министър-председателят Матеуш Моравецки.

Решено е всички ученици да преминат на дистанционно обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама