Големите вериги против намаляването на ДДС за храната за вкъщи

13:20, 04 ное 20 25 2223 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Против предложението за намаляване на ставката на ДДС от 20% на 9% за доставки на прясно приготвена храна само за ресторантите се обявиха от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява най-големите търговци на храни в България. Според тях засегнатите от пандемията от COVID-19 бизнеси у нас трябва да бъдат подпомогнати от държавата с подходящи и ефективни инструменти.

От сдружението смятат, че предложението поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за вкъщи. Дават пример, че ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига, или я поръча от там, ставката ще е 20% ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%.

На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност, смятат от СМТ.

Предлагат 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

"Ако целта на предложената промяна е облекчаване на бизнеса на ресторантите, поради значителните им загуби, причинени от коронакризата, то не считаме, че ставката на ДДС е подходящият инструмент. Ако има обществено съгласие, че трябва да се подпомогнат ресторантите и техните служители, това може да стане по-успешно с други инструменти, като мярката 60/40, която може да се допълни с други подходящи временни мерки, които няма да навредят на фискалната, икономическата и социалната стабилност", се казва в позицията на СМТ.

Как е в ЕС? 

В повечето страни потреблението на храните се облага с диференцирани ДДС ставки. От сдружението никога не са настоявали за диференцирани ставки за храните, тъй като смятат, че ползите от това са значително по-малки от негативите, до които ще се стигне.

Според тях диференцираните ставки, особено в страни като България, с голям дял на сивия сектор и склонност към избягване на данъци и данъчни измами, създават голям риск за приходите в държавния бюджет. За разлика от единната ставка на ДДС, диференцираните ставки поставят в привилегировано положение едни стоки, услуги и бизнеси и наказват други.

От Сдружението за модерна търговия подкрепят единната ставка на ДДС и предлагат да се обсъди намаляването на единната ставка, което би насърчило потреблението като цяло и по този начин стимулирало и бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама