Руският филм "Бедни хора" взе наградата за късометражен филм на "CineLibri"

15:32, 04 ное 20 / Култура 25 2017 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Руският филм „Бедните хора“ на Лолита Наранович беше удостоен с първа награда в рамките на конкурса на "CineLibri" за късометражен филм по мотиви от литературно произведение.

Никола Димитров, изпълнителен директор на TatraTea, обяви името на победителя, а организаторите разпространиха видеообръщение на режисьорката, в което се казва: „Благодаря от името на целия ми екип, тази награда е толкова неочаквана! Развълнувана съм до сълзи. Толкова сме щастливи, че затворените граници не попречиха на филма ни да бъде излъчен в България", каза Димитров.

Снимка:Tatratea Bulgaria

Петнайсетминутният филм на Лолита Наранович е вдъхновен от произведения на Лев Толстой и Виктор Юго.

Церемонията по награждаване на отличените късометражни филми се състоя на 1 ноември в кино „Люмиер Лидл“ в присъствието на журито, чиито представители тази година са Мартина Апостолова, Петър Крумов, Неда Морфова и Стефан Денолюбов. И осемте късометражни филма, селектирани в програмата на  "CineLibri" 2020, бяха излъчени по време на събитието, съобщи "CineLibri".

На второ място беше класирана късометражната анимация „Пеперуда и мишка“ (2019) на Мира Янкова, художник, режисьор и сценарист. Актрисата Мартина Апостолова връчи наградата и представи филма, вдъхновен от хайку на Йоса Бусон.

Трета награда получи късометражният документален филм „Чужденецът“ на Ани Антонова. Журито определи и една специална награда „за дързък и нестандартен режисьорски подход“, която отиде при Аспарух Франгов за филма му „В плен“, вдъхновен от творчеството на Достоевски. Наградата връчи операторът Калоян Божилов, специален гост на церемонията.

Фестивалът продължава до 8 ноември в столицата и още пет града в страната при стриктно спазване на здравните мерки.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама