34 години след Чернобил: Беларус даде старт на противоречива атомна електроцентрала

18:48, 04 ное 20 / Свят 25 2611 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Беларус пусна в експлоатация един от реакторите на първата си атомна електроцентрала, проектирана и финансирана от Русия, въпреки яростната съпротива на съседна Литва.

Този ход идва 34 години след ядрената катастрофа в Чернобил, която предизвика хаос в южната част на страната. Беларусите все още са травмирани от инцидента, след като четвърт от територията му беше облъчена от експлозията през 1986 г. на реактор в съветската електроцентрала в днешна Украйна.

Построена от руската ядрена агенция "Росатом", електроцентралата "Островец", която е на 40 километра от литовската столица Вилнюс, е изградена от два реактора с по 1200 мегавата всеки и трябва да покрие една трета от енергийните нужди на тази държава с 9,5 милиона жители, съобщи БГНЕС.

Сериалът "Чернобил" получи седем награди за телевизионно майсторство

Руският т. нар. Реактор от 3-то поколение, който влезе в експлоатация, е първият по рода си, заработил в чужбина. Три други от същия тип са в експлоатация в Русия, а четвърти скоро ще влезе в мрежата.

Електроцентралата е спорен въпрос в Литва, която изрази загриженост относно стандартите за безопасност в централата. Страната отговори с прекъсване на вноса на енергия от Беларус минути след свързването на реактора на „Островец“ към националната мрежа на бившата съветска държава.

След по-нататъшни тестове централата трябва да бъде изцяло пусната в експлоатация в началото на 2021 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама