Изборите в САЩ: Байдън на косъм от победата, Тръмп оспорва резултата

09:28, 05 ное 20 / Свят 25 2879 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Все още няма ясен победител на президентските избори в Съединените щати. Прогнозните данни в сайта Realclearpolitics.com показват 50,4% подкрепа за Джо Байдън срещу 48% за Доналд Тръмп. Така Байдън вече има 264 срещу 214 гласа за Тръмп в Избирателната комисия.

Байдън спечели два ключови щата 

Кандидатът на демократите спечели вота в два ключови и оспорвани щата - Мичиган и Уисконсин. Там щабът на Тръмп подаде съдебен иск за спиране на преброяването с твърдението, че на негови наблюдатели не бил осигурен достъп. Главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл, от демократите, отхвърли обвиненията и каза, че на обществеността е бил осигурен достъп до преброителните центрове, като същевременно е налице строга система за контрол и проверка на процеса.

Изборите в САЩ: Тръмп и Байдън с близки резултати

Снимка: ЕPA/БГНЕС

Резултатите до момента

Все още се очакват резултатите от ключовите щати Джорджия, Пенсилвания и Северна Каролина, а Невада може да предреши вота в полза на Байдън.

„Сега, след дълга нощ на броене, е ясно, че печелим в достатъчно щати, за да съберем 270 гласа, необходими, за да спечелим президентския пост. Не съм тук, за да заявя, че сме спечелили, а да съобщя, че когато броенето свърши, смятаме, че ще бъдем победители“, каза Байдън.

Доналд Тръмп предупреди за изборни измами, но не предостави доказателства. От щаба му поискаха от съда да спре преброяването на гласовете в Уисконсин, Мичиган, Джорджия и Пенсилвания.

„Подготвяхме се за голямо празненство. Печелихме всичко и изведнъж всичко беше отменено. Честно казано, ние спечелихме. Целта ни сега е да осигурим почтеност заради доброто на страната. Искаме законът да се прилага правилно. Ще отидем във Върховния съд“, заяви борещият се за втори мандат Тръмп, цитиран от bTV.

Активността на изборите е близо 67% и е най-високата от 120 години насам. Окончателните данни, обаче, може да станат ясни едва след няколко дни.

По време на вота в САЩ беше регистриран и още един рекорд – Джо Байдън получи най-голям брой гласове на президентски избори в цялата история на страната – близо 70 млн. до снощи. При близки резултати в избирателните окръзи ще се пристъпи и към ръчно преброяване.

Протести на няколко места в страната

Снимка: EPA/БГНЕС

Протести имаше в Детройт в щата Мичиган и във Филаделфия в щата Пенсилвания, където привърженици на демократите се събраха около центровете за обработка за бюлетини, носейки знаци "Пребройте всеки глас". Поддръжници на Тръмп пък поискаха броенето да спре в Аризона.

Полицията в Портланд в щата Орегон арестува десетина души и конфискува фойерверки, чукове и една пушка след протести късно снощи, съобщава агенция "Ройтерс", цитирани от "Дневник". Губернаторът на щата Кейт Браун изпрати Националната гвардия срещу "масово насилие" в нощта след изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама