Защо гласувах за Тръмп – разказът на една българка в САЩ

13:15, 05 ное 20 / Свят 25 2693 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Преброяват се последните гласове, които трябва да определят 46-ия президент на САЩ, а целият свят е в очакване, тъй като вотът на американците дава сигнал за политиката на редица нации отвъд Океана.

Британският The Guardian сравни напрегнатата надпревата Байдън-Тръмп с изборите от 2000 г., когато кандидати бяха Ал Гор и Джордж Буш. Разликата между кандидата на демократите – Джо Байдън и на републиканците – Доланд Тръмп е драматично малка. Толкова малка, че само един от 50-те щата има има силата да наклони везните и да реши кой ще бъде следващият президент на САЩ.

Изборите в САЩ: Байдън на косъм от победата, Тръмп оспорва резултата

В България гледаме на Доналд Тръмп меко казано като на ексцентричен лидер – съветва болните от COVID-19 да пият белина, заканва се да строи стена на мексиканската граница, а акаунтът му в Twitter е като извадка на кандидатстудентски бисери. Ето защо за нас е изненадващо, че президентските избори в САЩ са толкова оспорвани. Поне погледнато отстрани. Защо голяма част от американците искат Тръмп за лидер?

Пред TOPNOVINI.BG на този въпрос отговори Юлия Хитева. Завършила е „Българска филология“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, с магистратура по "Специална педагигика", завършена в САЩ. Майка на две деца, която от няколко години живее във Франкфорд, щата Делауеър и е отявлен привърженик на Доналд Тръмп.

Снимка: EPA/БГНЕС

Защо гласувах за Тръмп?

Лично аз се припознавам като застъпник на Републиканската партия, защото се страхувам, че политиката на левите ще отвори вратите на Америка за евентуални терористи, или още пласьори на хора и наркотици. Също така не ми се иска от таксите, които семейството ми плаща, да бъдат удържани пари за аборти за Planned Parenthood. Някои от майките, които са против Тръмп мислят, че той ще забрани абортите, а аз го подкрепям, защото според мен той ще облекчи данъкоплатците.

Не мога да забраня на никой да прави аборти, въпреки че е против християнската религия, която изповядвам, но не искам да плащам за техния избор.

Общо взето градските хора с по-ниски доходи, разчитащи на помощи от държавата се застъпват за Байдън и обявяват републиканците за расисти, докато здраво работещите хора от средната класа разчитат, че политиката на Тръмп ще спаси бизнесите им.

Снимка: EPA/БГНЕС

Делауеър е демократичен и това си има недостатъци

Делауеър открай време се ръководи от демократи и най-вече от гласоподавателите на Уилмингтън, който е град с изключителна бедност в щата.

Разочаровани сме, защото демократите спечелиха и сенаторът, и губернаторът - Джон Карней и Крис Куун, остават същите. Хората, които се занимават със собствен бизнес, агрокултура и стопанство, силно подкрепят Тръмп. Те пищно изразиха подкрепата си в шествия, декорация на колите и къщите си с американски знамена.

Ние, майките с деца, се надявахме Републиканската партия да победи при нас, за да отворят детските площадки (които са затворени от пролетта), както и училищата, но уви, локдаунът продължава. 

От друга страна, разбиранията за политическа коректност станаха прекалено чувствителни. Кмет на градчето Рейхобат (което е много близко до мястото, където живея) забрани да има сцена с Дева Мария и бебето Исус до една от църквите на Коледа, защото е в разрез с вярата на други хора и не е политически коректно. Затова реших тази Коледа да украся двора със всякакви неща за Рождество Христово, колкото и да е некоректно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама