Отново протест: Майките от "Системата ни убива" блокираха кръстовища в София

19:40, 05 ное 20 25 2774 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За поредна вечер майките от "Системата ни убива" организираха демонстранции и блокираха движението на кръстовището пред ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а след това и движението по бул. "Дондуков" пред сградата на Министерски съвет. 

Междувременно пред ректората на Софийския университет протестираха и студенти с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

В протестните дейности се включихa и учащи от Университета по строителство, архитектура и геодезия, Техническия университет и Университета по национално и световно стопанство, предаде БНР.

По-рано днес от „Отровното трио” организираха нова протестна акция пред сградата на Министерския съвет. Инициативата бе под надслов „Ден 120: Изтърканите обувки на 2 млн. българи”.

„Да напомним на хунтата за избягалите 2 000 000 българи!Ако не може да дойдете на площада - пратете ги по куриер. Може и лично на Бойко Борисов”, призоваха организаторите. Така малко след 12.00 часа пред Министерския съвет демонстрантите донесоха стари обувки и тенис топки, които полетяха към сградата на институцията.  

Протестиращите отново настояваха за оставка на правителството и на главния прокурор, въвеждането на електронно и дистанционно гласуване, както и свикване на Велико народно събрание за промяна в Конституцията.

"Отровното трио" променя протеста

Припомняме, че преди седмица "Отровното трио" обяви промяна в протест, който вече не е ежедневен. Именно днешната акция е първата им демонстрация от нов формат. Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и Николай Хаджигенов започнаха надграждане на протеста, чрез създаването на комитети из страната.

"Акцията ни днес опровергава твърдението, че сме прекратили протестите", каза пред БНР Арман Бабикян. Той даде заявка политическата им активност, проявена в протестите срещу властта, трябва да намери своя формат и да се излее в урните, за да прогони Бойко Борисов. 

По думите му властта е делегитимирана заради липса на обществена подкрепа"Ако Борисов настоява, да - ще бъде изхвърлен по друг начин от властта", заяви Бабикян. 

Според него протестите не са успели да постигнат целите си - оставки на премиера и на главния прокурор, защото в България няма чуваемост: "В цивилизованите страни, към които твърдим, че принадлежим, хората протестират ден, два, месец и съответния министър или премиер подава оставка. У нас има абсолютна глухота и липса на чуваемост, независимо колко хора са излезли по площадите и дали се протестира на четири континента".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама