Водещите парламентарни комисии одобриха финансовата рамка за 2021 г.

17:30, 05 ное 20 / Политика 25 2306 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Трите водещи парламентарни комисии одобриха на първо четене проекта на бюджетната рамка за догодина. Депутатите дадоха зелена светлина на държавния бюджет и парите за НЗОК и общественото осигуряване. По традиция комисиите по бюджет и финанси, социални въпроси и здравеопазване заседаваха заедно при първата дискусия по финансовата рамка. Този път в новата пленарна зала на парламента. 

Държавният бюджет. От БНБ изразиха резерви. Подуправителят Калин Христов предупреди, че очакванията за свиването на икономиката от 3% тази година и ръст от 2,5% догодина са твърде оптимистични. За тази година БНБ прогнозира спад от 5,5%, а Европейската комисия - с 5,1%. „Вероятно буферите трябва да бъдат по-големи, за да се гарантира риска срещу още по-негативен сценарий, защото на практика се вижда, че не може да се прогнозира развитието на пандемията, и оттам влиянието ѝ върху икономическата активност“, каза той, цитиран от БНР. 

Борисов нареди промени в Бюджет 2021

В проектобюджета за 2021 година е заложен дефицит от 3,9%. 4,5 млрд. лева е възможният нов дълг, като в края на 2021 година общата задлъжнялост на страната ни не трябва да надхвърля 31,9 млрд. лева, пише в проектобюджета за догодина. В средносрочната финансова рамка, чийто хоризонт е 2023 година, обаче е записано, че в края на периода държавният дълг може да надхвърля 38, 8 млрд. лева.

С Бюджет 2021 се актуализира за трети път и тазгодишният бюджет, като дефицитът се увеличава до повече от 5 млрд. лева. Основната критика към разчетите в държавната хазна, че и тази, и следващата година със заложени прекомерни харчове, повечето от които на калпак. Финансовият министър Кирил Ананиев определи проектозакона като „антипандемичен” и обясни, че в рамката за догодина има заложен буфер от 640 милиона лева, който се крие в трансферите към институциите.

Снимка: CanStockPhoto

И все пак – повече пари за образование и здравеопазване са заложени в проекта на бюджета за догодина, а още преди депутатите да са казали думата си на първо четене, премиерът Бойко Борисов обяви промени между двете четения в парламента. Те са свързани с увеличаване на субсидиите за отглеждане на дете и включване на нов ред – субсидии за четири деца. Още преди обявяването на проекторамката Борисов обяви временното отпадане на подоходния критерий, което означава, че всички семейства с деца без оглед на финансовото им състояние ще получат детски надбавки. Освен към държавния бюджет, сериозни критики има и към проекторамките за Здравната каса и за ДОО.

Радев с остри критики към проектобюджета за догодина

Общественото осигуряване. Заместник- социалният министър Зорница Русинова обяви, че бюджетът цели да защити доходите на осигурените и на пенсионерите в условията на тежка икономическа несигурност и да не натовари бизнеса, докато той се възстановява. „Изпълнението на ангажиментите към възрастните хора стои в сърцевината на заложената в проектобюджета амбициозна програма по разходи. През 2021 г. те се увеличават с близо 1,386 млрд. лв. Или 10,3%. Почти изцяло увеличението се дължи на мерките, свързани с увеличението на пенсиите“.

От БСП разкритикуваха бюджета и го нарекоха предизборен и разхитителен. „Безразсъден, защото с него правителството раздава пари като за последно, без мисъл за бъдещето, на принципа – след мен и потоп… Харчене на пари с цел купуване на гласове“, коментира Георги Гьоков. Левицата за пореден път ще внесе своите предложения за преизчисляване на пенсиите.

Снимка: CanstockPhoto

Здравната каса. През бюджета се въвежда задължение болничните заведения да извършват лечебни дейности, свързани с Covid-19. Това ще важи и за извънболничната помощ. Като при неизпълнение, ще има санкции, се разбра от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Обещаните от премиера Бойко Борисов 237 милиона лева подпомагане на медиците ще бъдат факт между двете четения. Мярката ще засегне 40 000 медици. 

Междувременно Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ сигнализира за сериозен проблем в отношенията между работодатели и работници по отношение на прекарана карантина и връщане на работното място. „Задължението, което някой работодатели налагат на работниците при карантина – те да си правят PCR тестове, и ако нямат отрицателен такъв, да не могат да се върнат на работа. Ясно е, че това, което може да направи работникът е да отиде в инспекцията по труда и да каже – работодателят ми не ме допуска на работа, но това не е работещ вариант“, каза тя и добави: „Това означава, че отношенията между работник и работодател вече са унищожени, ще има административна принуда. Какво правим в този случай и ще бъдат ли осигурени PCR тестове за тези случаи“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама