ПП „Републиканци за България“ със седем идеи за справяне с коронакризата

14:27, 06 ное 20 / Политика 25 1967 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и разрастващото се разпространение на коронавируса у нас, екипът от експерти в сферата на здравеопазването на ПП „Републиканци за България“ предлага незабавното приемане на 7 спешни мерки. Ако бъдат одобрени, те могат да заработят в рамките на дни и да улеснят значително работата на лекарите и здравната ни система. „Необходимо е и изготвянето на  национална стратегия, в която да залегнат начините, чрез които да бъде овладяна пандемията. Призоваваме за бързи и адекватни действия, които да бъдат предприети преди пандемията да излезе извън контрол“, посочват от партията.

Д-р Виктор Серафимов: Борисов ще използва гласуването за ВНС, за да подаде оставка

Ето какво предлагат те:

1. Осигуряване на единна разпределителна система за болни с COVID в цялата страна. Лечебните заведения по чл.5 от Закона за лечебните заведения да поемат преобладаващо дейностите, необходими за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус. Статутът на тези лечебни заведения предполага наличието на специалисти, материална база и възможност за улеснен механизъм за държавно финансиране. Да се включат и областните болници в страната. Водещите лечебни заведения в София и в страната по COVID диагностика и лечение до момента да поемат ангажимент да предадат придобития опит. Лечебните заведения по чл. 5 от ЗЛЗ да бъдат осигурени с необходимите предпазни средства, консумативи и медикаменти, както и нужното финансиране, чрез съответните ведомства.

2. Приемане на ясни и единни критерии за хоспитализация. Използване на бърз антигенен тест за редуциране на времето до хоспитализация при пациенти, които до момента не са тествани.

3. Максимално бързо възвръщане на плановата дейност във всички останали лечебни заведения. Гаранция за осигуряване на спешна помощ за всички други категории пациенти.

4. Командироване на медицински персонал, приоритетно анестезиолози, реаниматори анестезиологични сестри от всички болници, използващи обществен ресурс на финансиране. Осигурено финансиране за целия персонал директно ангажиран в лечението на пациенти с COVID.

5. Въвеждане на единен протокол на лечение (понастоящем използван в няколко от водещите болници).

6. Ангажиране на доболничната помощ в лечението и проследяването на пациентите без необходимост от хоспитализация.

7. Увеличаване на човешкия и материалния ресурс на контролните органи - РЗИ, както и общински контрол.

Републиканци за България искат незабавно свикване на КСНС заради COVID-19

От Републиканци за България продължаваме да настояваме за свикване на КСНС час по-скоро. Смятаме, че кризата не може да бъде овладяна без постигането на широк политически консенсус между основните политически сили в страната. Затова отново се обръщаме към тях с призив за отговорно поведение в интерес на гражданите. Очакваме техните предложения и работещи идеи и сме готови да ги обсъдим“, заявиха от партията.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Gargata 14:40, 06 ное 20

Точно така трябват незабавни мерки, правителството не се справя със здравната криза

2 Анонимен 14:57, 06 ное 20

Правителството трябва да подаде оставка веднага... но да пак ще се скатаят в точния момент!

3 Нора 15:13, 06 ное 20

Консенсус трябва да има, как ще го постигнат обаче , да видим. Иначе и аз чакам новите хора с добрите идеи , да ни измъкнат от това ни... трагично положение!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама