Нов скандал в парламента: Крепи ли се кворумът на заразени депутати?

17:15, 06 ное 20 / Политика 25 2715 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Игрите на кворум в парламента продължават. За пореден ден управляващото мнозинство имаше затруднения в осигуряването на 121 депутати за началото на пленарното заседание и успя да започне работа от втория опит.

ГЕРБ с интрига между БСП и отцепниците

Стигна се дотам, че БСП обвини управляващите, че са извикали и хора, поставени под карантина, за да успеят да съберат необходимия кворум и се заканиха да извикат РЗИ на проверка.

„Не само че управлявате с напазарувана група, а започнахте и болни хора да вкарвате“, коментира социалистът Иван Ченчев. Той обяви, че с очите си е видял как депутат от управляващото мнозинство, който официално би следвало да е под карантина, е влязъл в залата, за да се регистрира.

Бюджетът-изненада

Изненадващо депутатите включиха в седмичната си програма първо гласуване на законопроектите за бюджета на НЗОК, на ДОО и държавния бюджет за 2021. И тук назря втори скандал.

От БСП реагирха остро на ситуацията, тъй като според тях според управляващото мнозинство е нарушило правилника на Народното събрание, според който проектобюджетите трябва да се гледат в зала поне 24 часа след гласуването им в парламентарните комисии (т.е. не по-рано от късния следобед днес). 

Председателят Цвета Караянчева обясни, че решението е взето на председателски съвет рано тази сутрин, "защото ситуацията е съвсем различна от нормалната".

Според депутата от БСП Крум Зарков тази сутрин дори депутатите от ГЕРБ не са били наясно, че ще им се наложи да разглеждат най-важните закони в страната. Закони, които с право се очакват от българските граждани, но не по този начин. Не по метода на джипката, вкарана в парламента. Ние няма да легитимираме този процес. Ние ще изразим всичките си критики и ще направим алтернативните си предложения, но не днес е времето за разглеждане на този бюджет, не и по този начин”, заяви Зарков, цитиран от БГНЕС.

По думите му с предлаганите бюджети милиарди левове ще бъдат хвърлени отново в нереформирани системи, няколко години бездействия не само, че са вреди, а вече ще струват и много скъпо. Това са публични средства, които не могат да бъдат изразходвани просто така. И тъй като управляващите и мнозинството им го знаят, прилагат невиждани досега методи за силовото му прекарване през българския парламент”, каза Зарков. 

Опозицията няма да участва в работата на парламента

Заради скандалите около кворума и вкарването на бюджетите в последния момент от БСП обявиха, че няма да участват в днешното заседание на парламента. Стигна се до внезапна поименна проверка, при което напускащите депутати от опозицията бяха преброени като присъстващи. От левицата обявиха кворумът и заседанието за нелегитимни и заявиха намерението си да сезират Конституционният съд за приемането на трите бюджета в разрез с правилата. 

ДПС също обяви намеренията си да не се регистрира в зала, но от следващата седмица. Те ще останат извън зала, докато не се опровергае съмнението за осигуряването на кворум с карантинирани или заразени лица

„Предвид безредиците, които се случиха днес в пленарна зала, предвид нарушаването на правилника и на Конституцията, и предвид това, че остана съмнение, че в залата са присъствали лица със съмнение, че са носители или са карантирани, ние очакваме от министъра на здравеопазването да информира както народното представителство, така и обществеността, има ли такива основателни съмнения. И докато получим тази информация, ние няма да присъстваме следващата седмица в пленарна зала”, каза Халил Летифов. В днешното заседание обаче ще присъстват "само няколко колеги, които няма да участват в дебатите".

Депутатите от вкъщи ще спасяват кворума

По-късно днес депутатите приеха промени, с които народните представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 имат право да участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания. Това ще важи и за случаите, когато са близки контактни на потвърден случай на коронавирус.

От БСП обявиха, че решението за дистанционно участие по електронен път противоречи на Конституцията. „Решението за дистанционно участие по електронен път в работата на Народното събрание противоречи на българската конституция, където е записано, че депутатите трябва да гласуват лично и явно, и в нейния дух предполага, че депутатите трябва да присъстват тук на място, з ада участват в работата на НС”, заяви Александър Симов от левицата.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Irina 20:47, 06 ное 20


Крымск

2 Irina 22:17, 06 ное 20


Что привезти из сочи

3 Irina 07:37, 07 ное 20


Адыгея достопримечательности

4 Danil 10:09, 08 ное 20


море в анапе

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама