Високотехнологичната инсталация „Един човек“ заживя в София

19:34, 06 ное 20 / София 25 2876 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Високотехнологичната инсталация „Един човек“ на доц. Венелин Шурелов заживя своя живот на мястото на бившия мавзолей в София.

Високата над 13-метрова конструкция е снабдена с 42 LED дисплея от двете си страни и тежи близо 8 тона. Инсталацията „Един човек“ ще се извисява срещу бившия дворец до края на 2021 г.

„Един човек“ откри себе си. От този момент нататък той ще започне да трупа идентичност, да наслагва върху това технологично съоръжение съдържание, което ще бъде подавано от всички нас като обитатели на този град“, заяви авторът доц. Шурелов пред БГНЕС.

Той обясни, че инсталацията ще събира информация от заобикалящата го среда посредством видеокамери за наблюдение и сложен компютърен алгоритъм, който прави възможно функционирането на тази система и дава възможност инсталацията да анализира информация, данни и да интерпретира всичко това в една хомогенна визуална картина.

„Това ще бъде една голяма грижа. Технологиите са много капризно нещо и си пожелавам, той да функционира добре, но отвъд чисто практическото и неговата безопасност – си пожелавам той да бъде разпознат като един човек, като част от нашите важни, в културен план, ориентири. Пожелавам си той да провокира, да генерира идеи, мнения, коментари, текстове., пожела си Шурелов.

От своя страна зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов го поздрави за успеха му.

„След „Бронзовата къща“ имаме инсталацията на един от най-известните български творци в сферата на съвременното изкуство. Той успя да спечели един много оспорван конкурс и да осъществи един много труден технологичен проект, защото фигурата е много интерактивна, с множество камери, тя общува с публиката, което е един от най-важните аспекти на съвременното изкуство - то е динамично и интерактивно. Идеята е да се представят значими теми като ритъма на съвременния живот, технологиите, като промените в обществото, които настъпват в епохата, в която живеем“, каза Чобанов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама