След Тръмп и потоп: Как американският президент ще отстъпи мястото си на следващия

09:00, 09 ное 20 / Свят 25 2205 Шрифт:
Боян  Тончев Автор: Боян Тончев

Тръмп си отива. Не достойно и със самоуважение, както всеки президент в историята на САЩ дотук, а като малко дете, търкалящо се по пода на магазина, защото не са му купили исканата играчка. И оставя след себе си Америка подобна на минирано бойно поле, в което дълги години след проведената битка ще избухват взривове, ще хвърчат осколки и със сигурност ще има множество невинни жертви – на междурасова омраза, на конспиративни безумици и на разделено до кръв общество.

Вярно, статистиките сочат, че Доналд Тръмп като президент е намалил безработицата и е подсилил американската икономика. Общо взето това бе единственият донякъде смислен довод, с който част от гласоподавателите в САЩ го подкрепиха на изборите. Но дали беше достатъчен?

Както от първо лице се убедихме напоследък, не всичко на този свят е икономика. Има и морал, има и сътрудничество, има ценности, които трябва да бъдат отстоявани понякога въпреки, а не само в полза на временния материален просперитет. Това са онези неща, които ни правят хора и ни карат да мислим, че сме най-висшите същества на тази планета. Точно там американският президент се издъни сериозно. Защото без тях дори икономиката да поработи ускорено известно време, накрая просто ще спре. Защото онези, които я движат, ще са излезли от мините и заводите и ще са се хванали помежду си за гушите.

Тръмпизмът, както всеки популизъм, няма как да не се самоизяде. Това е заложено по дефиниция в самите основания на явлението. Популистите винаги идват на власт с гръмки, невъзможни обещания, остават там за определено време, в началото понякога дори изглежда, че имат успех с провежданите от тях политики, а накрая се сгромолясват в некомпетентността си. Единственият въпрос е колко време ще останат в управлението и какви поражения ще успеят да нанесат за това време.

Слава богу, Доналд Тръмп ще изкара на върха на световната политическа сцена едва 4 години. И все пак това е срок, достатъчно продължителен, за да остави щети, които няма да могат да бъдат възстановени доста по-дълго. При това не само в САЩ, а по целия свят.

След Тръмп и потоп.

Какво чак пък толкова е направил тоя пуст президент?

Най-лошото, което Тръмп извърши целенасочено и последователно за своите 4 години на власт е, че изключително успешно подкопа устоите на американската демокрация. А за държава без многовековна история, устройството ѝ е скелето, върху което тя гради всичко – нейната единствена обединяваща ценност. Бизнесменът-президент не просто разклати това скеле, той демонтира носещи греди в структурата му. И дори отивайки си, опасността то да рухне след него остава.

Доверието към властта, към съда, към институциите, към журналистите, към медиите, ако щете – към истината, като нещо разпознаваемо и сигурно – всичко това беше събрано от него на клада и му беше драсната клечката. И сега гори, пука, и ще пуши още доста дълго време, след като президентът, който го стори, ще бъде вече бивш.

Снимка: Pixabay

Голяма работа, ще кажете, да си се оправят американците с това! Да, ама не сте прави! Обичана или мразена по света, демокрацията в САЩ се оказа платформата, върху която се развива прогресът на цялото човечество. Хубава или лоша – в случая няма значение, така или иначе е най-добре разработената.

Демокрацията е операционната система на Западната цивилизация. Пълна е с бъгове, често забива и цикли, обаче с нея хардуерът на човечеството работи. И не е все едно дали то ще инсталира на компютъра си Windows 95 или Windows 10. Не, че втората система няма своите проблеми, но е стигнала до ниво, което позволява като цяло използването на по-мощни и вършещи много повече работа компоненти.

И за да продължа още малко метафората, ще допълня, че ние в България така и още си караме с операционна система от 90-те. А дали сме доволни? Искаме ли да я сменим с по-добра? Искаме, разбира се! Друг въпрос е дали изобщо сме в състояние да работим с нея.

Антисистемен играч ли е Тръмп?

През цялото време начело на САЩ Тръмп се опита да се изкара като антисистемен играч. Възможно ли е обаче водачът на държавата, която общо взето досега е налагала и контролирала системата на целия свят, да бъде антисистемен? На думи – да, на практика – това би довело до огромна криза и крах на ценности. Както всъщност и стори.

В действителност Доналд Тръмп изобщо не е антисистемен играч в романтичния смисъл на тази дума. Той не играе срещу глобалната система от гледната точка на идеалист, който иска да я промени, за да заработи тя по-добре за всички. През годините се доказа, че Тръмп се грижи предимно за собствените си интереси. Той не иска да разбива системата, а да я нагласи така, че тя да заработи за него. Това антисистемно ли е? Не, не е. Това е чиста проба авторитарно. В този смисъл Ким Чен Ун е не по-малко антисистемен играч от Тръмп. А представете си какво би станало, ако севернокорейският лидер стане водач на света! Системата определено би рухнала окончателно. И ние, заедно с нея.

Тръмп и лъжите

За четирите си години на власт Тръмп изрече 22 000 неверни твърдения и лъжливи информации. Бъдете сигурни, че в последните два месеца от управлението му тази бройка ще скочи драстично. Защото той ще направи всичко по силите си да предотврати, ако може, свалянето му от власт, а това може да стане само с лъжи. С което ще се компрометира още повече, доколкото това изобщо е възможно. И още повече ще разедини американското общество.

Сега е моментът бизнесменът най-после да започне да се държи като президент на най-влиятелната държава в света. Поне през последните 60 дни на своето управление. И да отстъпи мястото си на следващия с достойнство и респект, за да бъде изпратен и той със същото, въпреки крайното разделение на нацията, което постигна.

В противен случай ще бъде запомнен само с лъжите си. И с жалките си опити да стиска до последно в ръчички властта. Като малко дете, което не иска да пусне играчката, която е пожелало, но не са му купили.

Дали ще го направи? Едва ли. През следващите два месеца ни очаква тръшкане по пода на магазина. А ние ще гледаме неловко и ще стискаме палци да не счупи нещо скъпо по рафтовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама