София към Скопие: Спрете с езика на омразата

16:24, 09 ное 20 / Политика 25 2718 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Външните министри на Северна Македония и България дадоха съвместна видеоконференция. Участие взе и колегата им от Германия. Тримата говориха след среща, която цели да подпомогне присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.

София с призив за спиране на езика на омразата

Северна Македония не трябва да продължава с езика на омразата и стриктно да спазва ангажиментите в Договора за приятелство с България. Да не забравя добросъседството, което е важен критерий, ако иска да се присъедини към ЕС“, заяви Екатерина Захариева. По думите й „не е добре за ЕС да бъдат привнесени проблеми отвън“. „През последните месеци в Северна Македония има над 10 хил. негативни публикации, с език на омразата към България. Това не бива да продължава“, категорична бе Захариева, цитирана от БГНЕС. „Условията ни към Македония не са се променили от много години. Учудвам се, че там не разбраха“, коментира тя.

Снимка: Министерство на външните работи

София блокира Скопие по пътя към ЕС

Преди дни страната ни уведоми ЕК, че няма да приеме предложената към момента преговорна рамка и проекта на декларация към нея. Причината е, че условията, които поставяме към Македония, са в декларация на Съвета на ЕС, която не дава юридически гаранции за спазването им. България настоява исканията да бъдат в преговорната рамка. От Скопие веднага обвиниха страната ни в нарушение на Договора за добросъседство. В стремежа си да покаже неспазване на договора премиерът Зоран Заев дори цитира текст грешно. Последва разговор между него и Бойко Борисов, в който двамата са се разбрали да продължават да търсят решение на спорните въпроси.

Без помирение няма разширяване

България и Северна Македония трябва да изгладят противоречията си или процесът на разширяване няма да може да продължи напред“, заяви германският външен министър Хайко Маас. Според него държавата-кандидат (в случая Македония) трябва да пристъпи към изглаждане на проблемите с държавата член (България).

Снимка: Министерство на външните работи

Историците да се занимават с историята

Македонският външен министър Буяр Османи подчерта важността на Договора с България. Трябва да се придържаме към рамката и инструментите на Договора с България. Вярваме, че преговорният процес не е само бюрокрация“, посочи той и призова: Да оставим на историците изясняването на историческия процес, но и да зачитаме правото на самоопределение. Само така ще направим необходимите стъпки към разрешаване на проблемите“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама